“DNEVNIK” U OPOVU: O PLANOVIMA ZA DNEVNIK GOVORIO JE PREDSEDNIK OPŠTINE MILOŠ MARKOV

08/10/2023

Izvor: Dnevnik.rs

U opštini Opovo, neki projekti su uspešno završeni, drugi su u toku, a pripremljeni su i budući koji će pomoći ostvarenju opšteg cilja, a  to je unapređenje kvaliteta života tamošnjih žitelja.

U razgovoru za „Dnevnik”, predsednik opovačke Opštine Miloš Markov, istakao je nekoliko kapitalnih projekata koji predstoje u narednom periodu, a koji su od velikog značaja za celu teritoriju opštine poput, između ostalog, i formiranja kanalizacione mreže, rekonstrukcije Doma zdravlja u Opovu, kao i osnovne škole u Barandi. Uveliko se radi i na rekonstrukciji i rehabilitacija lokalnih saobraćajnica u opštini, s obzirom na to da je zamisao da do kraja sledeće godine, svi putevi opštine Opovo budu kao novi.

– Ono što nam je u fokusu za naredni period za celu opštinu je kanalizacija. Imamo staru kanalizacionu mrežu i to samo u užem centru Opova. Nadamo se da ćemo do kraja godine završiti projektno – tehničku dokumentaciju za objekat novog prečistača otpadnih voda i mrežu kanalizacije, jer od sledeće godine želimo intenzivno da rešavamo taj nedostatak. Imamo naznake da će se u Opovu raditi i sportska hala, a ideja je da pri objektu osnovne škole, staru sportsku salu rekonstruišemo u novu. Ove godine otvoren je novi vrtić u Sefkerinu koji može da primi 90 dece, a njegovu izradnju podržala je Pokrajinska Vlada, tačnije Uprava za kapitalna ulaganja sa investicijom od oko 40.000.000 dinara. Mi smo finansirali izradu projekta i kasnije, stručni nadzor tokom izvođenja radova. U vrtić je adaptiran i nekadašnji objekat Skupštine Opova, uz podršku Ministarstva prosvete sa oko 8.000.000 dinara. Sa ta dva objekta smo rešili liste čekanja na teritoriji opštine Opovo – rekao je Markov.

Najznačajnija ulaganja u prošloj godini

Kao najznačajnija ulaganja u prošloj godini Markov je izdvojio rekonstrukciju vodovodne mreže u Ribarskoj ulici u Opovu, vrednosti oko devet miliona dinara. Zatim rekonstrukciju i izgradnju kotlarnice isturenog odeljenja osnovne škole u Sakulama. Zahvaljujući Ministarstvu životne sredine su dobili 11.500.000 dinara za zamenu starog kotla koji je koristio čvrsti ugalj i to novim na pelet, i tako su unapredili zaštitu životne sredine, kroz energetsku efikasnost. Urađena je i sanacija čvorišta postojeće vodovodne mreže u naselju Sakule, a prva faza iznosila je 30.000.000 dinara, dok je oko 10.000.000 dinara koštala rekonstrukcija termičkog omotača objekta Centra za socijalni rad u Opovu.

Kako kaže, u fokusu je rekonstrukcija i rehabilitacija lokalnih  saobraćajnica u opštini Opovo, koje rade u saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja. Lokalna samouprava je izdvojla oko 20.000.000 dinara iz budžeta, a Uprava sufinansirala sa 40.000.000 za 14 lokalnih puteva, kako onih na kojima je asfalt devastiran, tako i u ulicama koje ga još nisu ni imale.

– Namera nam je da do kraja sledeće godine, putevi naše opštine budu 100 posto pokriveni asfaltom. Završili smo put Opovo – Debeljača, finansiran od strane Uprave za kapitalna ulaganja sa više od 800.000.000 dinara. Ove godine smo završili i priključak za taj put, koji je koštao više od 12.000.000 dinara. A uspeo je i projekat rekonstrukcije puta Sefkerin – Vrbovski, koji je proizašao isključivo iz razgovora sa građanima, kada su išli na prijem u kabinet predsednika Aleksandra Vučića. Sama vrednost radova iznosila je oko 150.000.000 dinara, a investitor su „Putevi Srbije”, koji su snosili 100 posto troškova. Projekat koji ćemo započeti do kraja ove godine jeste i rekonstrukcija dela prizemlja, dela sprata i tavanski prostor u OŠ „Olga Petrov” u Barandi. Raspisan je tender za izvođača radova, odobrena su nam i sredstva preko Pokrajinske Vlade od oko 32.000.000 dinara – kaže naš sagovornik.

Uskoro i dva porodična parka

Markov najavljuje i izgradnju dva porodična parka, jedan u Opovu, a drugi u Sakulama. Projekat je podržalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, a procenjena vrednost je oko 18.500.000 dinara. Ugovor je potpisan, a do kraja godine se očekuje raspisivanje tendera, kako bi dobili izvođača radova. Porodični parkovi imali bi razne sadržaje, te najmlađe očekuju dečja igrališta, a za one malo starije i sportiste napraviće se teretane na otvorenom, uz druge propratne mobilijare zabave, za celu porodicu.

Tamošnji postojeći rukometni teren takođe čeka rehabilitacija. Sredstva za to su dobili preko Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. A svake godine rešavaju i vodovodnu mrežu.

– S obzirom na to da imamo jednu fabriku vode koja je među boljima u Vojvodini, svojevremeno urađena od strane Austrijske razvojne agencije,  naša vodovodna mreža stara je oko 60 godina, te u skladu sa mogućnostima,  svake godine po naseljenim mestima menjamo vodovodne cevi. Ove godine smo uradilu Šumsku ulicu u Opovu, a radi se u Ulici Branka Radičevića i očekujemo uskoro završetak. U Sefkerinu imamo dva prioriteta, jedan se tiče sportsko – rekreativnog centra i trenutno se radi na izradi projekta. Drugi je ogroman objekat Mesne zajednice koji je u lošem stanju i treba ga renovirati, a tek smo na početku izrade projektno – tehničke dokumentacije. Takođe je urađen projekat za rekonstrukciju osnovne škole u Sakulama, te još treba da apliciramo za njegovu realizaciju – ističe predsednik opštine.

Uslovno rečeno „zelena” opština

Kao Opština, kaže Markov, nemaju nekih velikih zagađivača, te se uslovno može reći da su „zelena” opština. U suštini, najveće glavobolje zadaju im divlje deponije, sa kojima se bore svake godine, iako su prostornim planom definisane tačne lokacije za odlaganje određene vrste otpada. Izdvaja se novac za sanaciju delom iz budžeta, a deo dobijaju od viših nivoa vlasti. Uspeli su jedino da saniraju deponiju u Sefkerinu, postavkom dve kamere na to mesto. Tri godine zaredom, preko Ministarstva zaštite životne sredine dobijaju projekte za pošumljavanje, te su prošle godine posadili više hiljada sadnica na putnom pojasu Baranda – Sakule. To je kritičan put zimi, a na predlog struke, sađenjem određenih sadnica mogu napraviti prirodni vetrozaštitni pojas. Zato će se ove godine pošumljavati oko puta Opovo – Debeljača.

Jedan od ključnih projekata za celu opštinu je rekonstrukcija Doma zdravlja, a projektno – tehnička dokumenatcija je urađena. Gorući problem u toj ustanovi je velika peć na ugalj koju treba zameniti.

– Ove godine smo završili Zelenu pijacu u Opovu. To je bio višegodišnji projekat izgradnje novog objekta, podržan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, gde su oni snosili 70 odsto troškova a mi 30. Rekonstrukcija i adaptacija Vile Helena je u toku. To je jedan od najstarijih objekata u Opovu, a obnavlja se uz podršku Pokrajinske vlade– zadovoljno će Markov.

Što se tiče budžeta, Markov kaže da na osnovu jednog rebalansa, on za ovu godinu iznosi 629.000.000 dinara, a s obzirom na to da ima predstoji još jedan rebalans do kraja godine, očekivanja su da će on biti i veći. I prosečna plata je uvećana u odnosu na neki prethodni period, kada je 2013. godine bila 34.147 dinara. U 2022. godini ona je dostigla 61.275 dinara. Jedino što se smanjilo je stopa nezaposlenosti i iznosi nešto manje od 10 odsto, u odnosu na 2013. godinu, kada je bila 13.6 odsto.

 – Došlo nam je nekoliko domaćih investitora koji su pokrenuli male proizvodnje u našoj opštini i ona su vremenom rasla, te se stalno povećavala i potreba za zapošljavanjem. Sa druge strane, sve veći broj građana u opštini pokreće svoje privatne delatnosti, da li kao preduzetnici, ili kao privrednici, što dodatno smanjuje stopu nezaposlenosti – poručuje predsednik opovačke Opštine.

Osim toga, kada je poljoprivreda u pitanju, povećava se stopa uplate poreza i doprinosa po gazdinstvima.

tekst: Ivana Bakmaz
foto: Dnevnik.rs

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije