Galerija Jovan Popović: „Prisustvo“ Branimira Karanovića u Opovu

27/09/2023

„Prisustvo“ Branimira Karanovića u Opovu

OPOVO, 26. septembar 2023 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Prisustvo“ beogradskog umetnika Branimira Karanovića. Postavku čini 35 radova, a izložbu su otvorili direktorka Galerije Jovan Popović Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti Ivana Milinković i autor Branimir Karanović.

„Branimir Karanović je umetnik specifičnog likovnog jezika koji je uvek balansirao između grafike i fotografije. Istražujući relacije između likovnog i fotografskog pronašao je način da prikaže sadejstvo oba medija. Ono što nastaje iz metodologije stvaranja Branimira Karanovića umetnik naziva grafikom, jer izostavlja mokri proces razvijanja fotografija. Prilikom stvaralačkog čina „sledi sopstveni instinkt, istražuje sve vizuelne segmente koje pronalazi u okolini, beleži ih i reciklira u nova značenja“. U prirodi pronalazi ready mode objekte, fotografiše ih in situ, bez ikakvih manipulacija, i na taj način stvara skice za potonje grafike. Svojstvo ovog kreativnog koncepta konstruisano je upravo na bliskoj dijaloškoj relaciji ova dva medija. Poštujući njihova specifična svojstva, Karanović je učinio fotografiju bitnim elementom nove grafičke izražajnosti“, navodi se u katalogu izložbe.

Branimir Karanović (Beograd, 1950) je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. godine. Magistrirao je grafiku 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom perioda od 1978. do 1997. godine bio je profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1996. godine radi kao profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom. Aktivno izlaže grafike i fotografije na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 1974. godine. Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu, Novom Sadu i Čaku.

Izložba „Prisustvo“ biće otvorena za posetioce do 20. oktobra.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

OPOVO, 25. april 2024 – U maloj sali Kulturnog centra Opovo, održan je veoma posećen književni susret, koji je na kraju prerastao i u muzičko veče. Gosti opovačke kulturne ustanove su bila dva pisca, Dalibor Daničić i Boško Ćirković – Škabo. Dalibor Daničić je...

najnovije

najčitanije