Grupna izložba slika: Tradicija i budućnost iz Sakula (video)

10/09/2023

Tradicija i budućnost iz Sakula

SAKULE, 10. septembar 2023 – Četiri slikarke iz Sakula, Aleksandra Gedeon, Milena Rančić, Ivana Martinov i Jelena Vodeničar Drljača, predstavile su se ljubiteljima umetnosti na grupnoj izložbi koja je u organizaciji Galerije „Jovan Popović“ Opovo i Mesne zajednice Sakule postavljena u svečanoj sali mesne zajednice u Sakulama. Aleksandra Gedeon i Milena Rančić su diplomirane likovne umetnice, dok su Ivana Martinov i Jelena Vodeničar Drljača autodidakte.

Pred većim brojem posetilaca među kojima su bili i predstavnici lokalne samouprave i mesne zajednice izložbu su otvorili autorka postavke, likovni pedagog Marina Rančić, direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednik opštine Miloš Markov.

Katarina Nikolić Ralić je istakla značaj galerijskog prostora u Sakulama za umetničku scenu Opštine Opovo i najavila nove izložbe u budućnosti. S druge strane, predsednik opštine Miloš Markov je pozdravio sve prisutne i rekao da se raduje što se umetnički događaji decentralizuju i organizuju i van Opova.

Marina Rančić je predstavila umetnice i njihov rad, a naslov izložbe „Tardicija i budućnost“ povezala sa poznatim slikarom iz Sakula Zoranom Petrovićem i mladim slikarkama koje nastavljaju umetničku tradiciju Sakula.

Izložba Tradicija i budućnost: Foto/Glas Opova

„Nakon Zorana Petrovića, kao što glasi naslov izložbe „Tradicija i budućnost“ upravo smo to povezali. Sakule ima taj gen umetnosti koji se razvija i sada, a imaćemo i u budućnosti, imamo decu koja rade i to je još jedan dokaz da umetnost nema granica i da nije prevaziđena i da će uvek biti ljudi koji će imati sluha za ovo što umetnici rade ali to će im biti podstrek za dalje“, izjavila je autorka postavke Marina Rančić.

Aleksandra Gedeon i Milena Rančić su u istom prostoru kao studentkinje imale izložbu pre desetak godina i kako nam je Gedeon rekla, veoma je raduje što ponovo izlaže u Sakulama.

„Posle tačno 10 godina, Milena Rančić i ja imale smo izložbu u ovoj galeriji nakon naših studija. Ja danas radim u Galeriji savremene umetnosti u Smederevskoj Palanci i ono što je meni interesantno je što sam otvorila preko 70 izložbi ali uvek je drugačije kada se nađeš sa druge strane kao autor. Jedinstvena je prilika da pokažem publici u Sakulama da nisam zaboravila i da želim da uvek dođem i odazovem se pozivu naše drage Marine Rančić koja sa velikim entuzijazmom radi i uvek spremna da napravi interesantnu izložbu. Ova izložba ima za cilj da predstavi mlade umetnike i one koji se već duže godina time bave i napravljena je jedna simbioza umetnica koje su poreklom iz Sakula i koje su đaci Marine Rančić“, rekla je Aleksandra Gedeon.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 20. septembra.

Aleksandra Gedeon je diplomirala 2010. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku zidno slikarstvo u Beogradu. Učestvovala je na grupnim izložbama i međunarodnim kolonijama, a od 2019. godine radi kao kustos u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Marina Rančić je završila Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek grafike.

Ivana Martinov je po profesiji medicinska sestra, slikanjem se bavi od 2012. godine i radi tehnikom akril na platnu.

Jelena Vodeničar je visoko obrazovanje stekla na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Slikarstvom se bavi od 2020. godine i do sada je učestvovala na dve grupne izložbe ULAZ-a u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

OPOVO, 25. april 2024 – U maloj sali Kulturnog centra Opovo, održan je veoma posećen književni susret, koji je na kraju prerastao i u muzičko veče. Gosti opovačke kulturne ustanove su bila dva pisca, Dalibor Daničić i Boško Ćirković – Škabo. Dalibor Daničić je...

najnovije

najčitanije