Poljoprivrednicima od Nove godine značajno jeftiniji dizel

06/09/2023

Izvor: Dnevnik
Od sledeće godine paori će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od tržišne.

Tačnije, poljoprivrednici će od Nove godine plaćati dizel gorivo jeftinije pošto će akciza na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe biti 14,24 dinara po litru, naravno, ukoliko dokažu da im gorivo treba za obradu njiva i ostvare pravo na to – pojasnio je za „Dnevnik„ generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srebije Tomislav Mićović. Kako je navedeno u predlogu Zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je objavljen na sajtu Parlamenta, akcize na motorna goriva bi trebalo da se povećaju za osam odsto
– Akciza na dizel gorivo bi od 1. oktobra trebalo da iznosi 64,24 dinara po litru, a od 1. januara 2024. akciza na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe biće 14,24 dinara po litru, što znači da će oni koji kupe dizel gorivo od 2024. godine i ostvare to pravo, moći nakon dokazivanja namene potrošnje da ostvare refakciju – povrat od 50 dinara po litru. Ministarstva poljoprivrede i finansija će do tada definisati uslove i proceduru za koršćenje tog prava – istakao je Mićović.
14,24 dinara akciza na dizel gorivo za poljoprivrednike

Poljoprivrednik Saša Atanasković iz Turije kazao je za „Dnevnik„ da je akciza od oko 14 dinara po litru za dizel gorivo za ratare prihvatljiva jer će imati jeftinije gorivo, koji predstavlja značajnu stavku u troškovima poljoprivredne proizvodnje . – Zemljoradnici s agro karticama sada toče dizel gorivo na NIS-ovim pumpama po 179 dinara za litar dok je trenutno dizel 204 dinara, što znači da je za nas gorivo trenutno jeftinije 25 dinara, a od Nove godine dobićemo povrat 50 dinara, što je duplo, pod uslovom da akcize na dizel država ne poveća.
Ipak, podvukao je Atanasković, najbolje bi bilo da poljoprivrednici uopšte ne plaćaju akcize na gorivo jer se ta vrsta dažbine na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju ne naplaćuje nigde u okolnim zemljama, a ni šire.

Jeftiniji dizel je rezultat dogovora predstavnika poljoprivrednih udruženja i Ministarstva poljoprivrede i finansija od pre nekoliko meseci.
64,24 dinara od 1. oktobra akciza na dizel gorivo za automobile
Zahtev za dizelom bez akciza, podsećamo, dugo je bio na spisku poljoprivrednih udruženja, a prema dostignutom dogovoru, kažu iz Inicijative za spas poljoprivrede Srbije, pravo na to gorivo pod tim uslovima trebalo bi da dobiju svi poljoprivrednici bez obzira na to da li su ratari, povrtari ili voćari. Svi bi trebalo da ostvare pravo po stotinu litara dizel goriva po hektaru za sve površine upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava – rečeno je „Dnevniku„ u Inicijativi za spas poljoprvrede Srbije.
– Poljoprivredna udruženja su tražila da direktno na pumpama mogu da kupuju dizel gorivo s PDV-om, ali bez akciza i da se o tome uspostavi odmah na pumpama kontrola, pa nismo zadovljno sadašnjim rešenjem – naveli su u Inicijativi za spas poljoprivrede Srbije. – Preostaje nam zato da sa predstavnicima države postignemo dogovor da u što kraćem roku dobijemo nazad 50 dinara po litru i zalažemo se i dalje da i ovdašnji poljoprivrednici, kao i drugi zemljoradnici u okruženju, mogu da kupuju gorivo bez akciza.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Najavljene izmene zakona o podsticajima u poljoprivredi

Najavljene izmene zakona o podsticajima u poljoprivredi

BEOGRAD, 19. jula (Tanjug) - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević održao je sastanak sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja, a postignut je dogovor da Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede preduzme korake u cilju rešavanja zahteva koje su...

Institut „Tamiš“: Besplatna analiza zemljišta

Institut „Tamiš“: Besplatna analiza zemljišta

OPOVO, 9. Jul 2024 Obaveštavaju se poljoprivredni proizvodjači da Institut „Tamiš“ Pančevo organizuje besplatnu analizu plodnosti zemljišta sa preporukama za đubrenje. Svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo može da uradi do 4 analize. Važno je da jedna parcela...

najnovije

najčitanije