Popis 2022: Školska sprema i kompjuterska pismenost – Opovo

01/08/2023

Opovo, 1. avgust 2023 Obrazovanje je jedno od osnovnih obeležja stanovništva, koje utiče na različite društveno-ekonomske i sociološke sfere života. Nivo obrazovanja stanovništva je od velikog značaja za krejiranje različitih populacionih politika i strategija za dalje unapređenje i razvoj.
Pozitivni efekti, uvođenje obaveznog osnovnog obrazovanje, povećanom potrebom za srednjim i visokim obrazovanjem unapredili su obrazovnu strukturu opštine Opovo tokom druge polovine 20. veka.
Prema Popisu 2022. godine u opštini Opovo, više od 55% stanovništva starog 15 i više godina imalo je srednji nivo obrazovanja, što je za oko deset procentnih poena bio veći udeo nego 2011. godine. Takođe, 10,3% stanovnika opštine Opova ima više i visoko obrazovanje što je više nego 2011. godine kada je udeo iznosio 6,4%. U prilogu poboljšanja obrazovne strukture govori manje udeo lica bez škole i sa nepotpunim osnovnim školom 2022. (8,9%) u odnosi na 2011. godinu (19,3%). Dok u kategoriji sa osnovnom školom nema velikih promena.

Stanovništvo staro 15 i više godina prema školskoj spremi – opština Opovo

 

Savremeni trendovi u pogledu postojanja određenih veština i znanja u različitim oblastima rada nalažu i nove kriterijume u pogledu obrazovanja stanovništva. Jedan od sve većih potreba na tržištu rada je postalo rad na računaru i poznavanju osnovnih programa.
Prema Popisu 2022. godine značajno je veću udeo stanovnika koji su kompijuterski pismeni u poređenju sa 2011. godinom kada je (22,6%) kompijutersko pismeno, dok je 2023. taj udeo iznosio (31%).

Stanovništvo starije od 15 godina prema kompijuterskoj pismenosti -opština Opovo

 

Opština Opovo svojim aktivnostima je podržala mnoge programe edukacije i spremna je da nastavi sa daljim razvijanjem populacionih politika kako bi ostala u koraku sa izazovima koji donose novi trendovi u obrazovanju.

Pripremio: Nenad Šarac

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije