LIID projekat: Bespovratna sredstva za razvoj 145 lokalnih samouprava, za Opovo 1,226.000 evra.

21/07/2023

Bespovratna sredstva za razvoj 145 lokalnih samouprava, za Opovo 1,226.000 evra.

BEOGRAD, 21. jul 2023 – U Palati Srbije je održana Uvodna konferencija projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Republici Srbiji (LIID projekat). Kroz ovaj projekat 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajne iznose bespovratnih sredstava koji će omogućiti da realizuju projekte na unapređenju infrastrukture, života građana i upravljačkih kapaciteta lokalne administracije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je rekao da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada ulažu velike napore na izgradnji moderne i razvijene Srbije.

Partneri na ovom projektu su Svetska banka i Francuska razvojna agencija, kojima se ministar posebno zahvalio, jer su kako je rekao, pružili veliku podršku ne samo u finansijskom smislu već i u procesu formulisanja principa za realizaciju ovog jedinstvenog projekta.

U svom obraćanju prisutnim, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje i posvećenost, kao i želju, kako bi se došlo do najboljih projekata u interesu građana koji žive u Srbiji.

„Ovo je ogroman novac, on čak ide i do 30 odsto opštinskog budžeta. I u apsolutnom iznosu dug lokalnih samouprava je mnogo manji u odnosu na 2012. godinu. Država je uložila ogroman novac u prečišćače otpadnih voda, milione evra, od kojih nismo imali ništa, jer nismo znali njima da upravljamo. Zato je važno da postoji kontrola i da komisija odredi kako će novac da se troši i na koje projekte. Milion puta sam molio da je bolje da skromnije opredelite budžetska sredstva, samo nemojte da zadužujete opštinu i da očekujete da vam država daje podršku za likvidnost. Niš je, recimo, značajno smanjio nivo svog duga u odnosu na druge gradove. O Leskovcu da ne govorim. Ovaj novac lokalne samuprave treba da iskoriste na najpovoljniji način, da time ne pokrivaju nelikvidnost, već da se projekti urade kako je dogovoreno. Ugovor koji je danas potpisan za obilaznicu oko Kragujevca je najveći koji je do sada potisan za ovaj grad, a u pitanju je 265 miliona evra za 22 kilometra puta “, istakao je predsednik Vučić.

Na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Republici Srbiji (LIID projekat) učestvovao je i predsednik Opštine Opovo Miloš Markov, a naša lokalna samouprava je dobila sredstva za projekte razvoja i unapređenja lokalne infrastrukture u iznosu od 1,226.000 evra.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije