Afrička kuga svinja: Održan sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije

04/07/2023

Održan sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije

OPOVO, 4. jul 2023 – Povodom širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja, u kabinetu predsednika opštine danas je održan sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović je izvestila prisutne o trenutnoj situaciji i analizirala preduzete mere. U našoj opštini zaraza se prvo pojavila u Sefkerinu, a zatim i u Opovu, dok je danas Uprava za vetrinu Ministarstva poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede, proglasila Barandu za zaraženo područje, a Sakule za ugroženo područje.

Sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije/Foto Glas Opova

Zaključeno je da je u Sefkerinu najteža situacija, ali da se zaraza polako rasplamsava u Opovu i Barandi gde je poterbno preduzeti konkretnije mere na sprečavanju daljeg širenja bolesti. S jedne strane to je edukacija o načinima prenošenja zaraze, a sa druge, pridržavanje propisanih i preventivnih mera, blagovremeno prijavljivanje bolesnih svinja i smanjivanje kontakta.

Od početka zaraze lokalna samouprava sarađuje sa Veterinarskom stanicom Pančevo i Upravom za veterinu resornog ministarstva, kontinuirano radi na obaveštavanju i informisanju građana, sprovodi dezinfekciju ulica u kojima su registrovana zaražena domaćinstva, vrši raspodelu dezobarijera, a najvljeno je da će zaraženim domaćinstvima biti podeljeni i dezinficijensi.

„Imamo izuzetno ozbiljnu epizootološku situaciju na teritoriji naše opštine i zbog toga se moramo svi zajedno mobilisati u suzbijanju epidemije, od javnih institucija do građanstva. Apelujem na sve naše sugrađane da se pridržavaju propisanih mera, jer je to najefikasniji način da sprečimo dalje širenje afričke kuge svinja“, poručio je predsednik opštine Miloš Markov.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije