Ministarstvo prosvete: Malu maturu polagalo 64.100 učenika, liste želja do 30. Juna

28/06/2023

Malu maturu polagalo 64.100 učenika, liste želja do 30. juna

BEOGRAD, 28. juna (Tanjug) – Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je danas da je prethodnih dana uspešno realizovan jedan od najvažnijih i najkompleksnijih zadataka u školskoj godini – završni ispit, koji je polagalo ukupno 64.100 učenika osmog razreda osnovnih škola, odnosno 99,7 odsto generacije, a da će lista želja za upis u srednju školu moći da se podnese do 30. juna do 15.00 časova. “Prethodnih dana, odnosno 21, 22. i 23. juna Ministarstvo prosvete sa saradnicima realizovalo je jedan od najvažnijih i najkompleksnijih zadataka u školskoj godini”, rekao je Milićević na konferenciji za novinare povodom okončanja procesa završnog ispita. Milićević je istakao da su već 24. juna oko 11.00 časova objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita na portalu Moja srednja škola što je, prema njegovim rečima, skoro ceo dan ranije nego što je predviđeno kalendarom upisa, a sprovedeno je zahvaljujući unapređenju informacionog sistema. “I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala moja Srednja škola uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka 30. juna do 15 časova, a roditelji će 3. jula od 8.00 časova na portalu imati uvid u listu rapoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima”, rekao je Milićević. Dodao je da je za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano 75.853 mesta, a najviše mesta po obrazovnim profilima je prema rečima Milićevića, planirano u gimnazijama 24 odsto, elektrotehnici 11 odsto, ekonomiji , pravu i administraciju, kao i mašinstvu i obradi metala po 10,4 odsto i na dualnim profilima 3.782 mesta.

Milićević je rekao da je završni ispit polagalo i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ili 72 odsto prijavljenih, a da učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti da iz opravdanih razloga pristupe završnom ispitu u junskom roku, to će moći da urade od 16. do 18. avgusta. “Kada sagledavamo uspeh po predmetima, prosečan broj bodova od ukupno 20 na testu, je 10,73 bodova za srpski jezik, 11,89 za matematiku, a na izbornom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koje su učenici najmanje birali: hemija 16,06 i fizika 15,57 bodova, zatim iz geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59 bodova”, rekao je Milićević. Dodao je i da su učenici pored testova na srpskom jeziku, polagali i testove na osam jezika nacionalnih manjina. Milićević je istakao da je digitalizacija u obrazovanju jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i Ministarstva prosvete i da je do pre samo tri godine, ovaj proces za učenike i roditelje bio mnogo stresniji. “Zahvaljajući viziji, inventivnosti i kontinuiranom ulaganju Vlade Srbije u razvoj IKT sistema i digitalizacijom procesa i ulaganjima u opremu, Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu obave elektronski na portalu Moja srednja škola”, istakao je Milićević. Dodao je da su u cilju realizacije završnog ispita, kao i procesa digitalizacije obezbeđena sredstva u republičkom budžetu i da je za period od 2020. do 2023. godine uloženo 177 miliona dinara u softvere za završni ispit kao i za portal Moja srednja škola, dok je 136 miliona dinara uloženo za štampače sa licencama, skenere, monitore, bar kod čitače i laptopove.

Za potrebe skeniranja testova, ističe Milićević, ove godine povećan je broj skening centara sa 15 na 33 koji su adekvatno opremljeni i raspoređeni ravnomerno na teritoriji Srbije čime je obezbeđena ušteda vremena i troškova. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić je predstavio rezultate i procedure ovogodišnjeg završnog ispita osnovaca i ukazao na unapređenja od ove godine koja se pre svega odnose na unapređenje integracija sa esDnevnikom, unapređenje integracija sa sistemom IZIS kao i unapređenje u dostupnosti podataka o završnom ispitu iz prethodnih godina. “Novina u odnosu na ovu godinu je da je prilikom vraćanja materijala u skening centar izbačeno je pakovanje u kutije, već su direktori direktno donosili svoje kese i svoje testove u skening centar”, rekao je Pašić. Dodao je da je ceo proces pregledanja testova u velikoj meri skraćen, te je prema podacima broj pregledanih zadataka iz maternjeg jezika bez usaglašavanja 313.137, a iz matematike 181.539 zadataka. “Nema potrebe za zabrinutost, 11,6 odstvo je više mesta u odnosu na broj prijavljenih učenika tako da će svi biti upisani”, rekao je Pašić. Milićević je zahvalio kolegama u školama na teritoriji Srbije, kao i kabinetu predsednice Vlade, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Kancelariji za informacione tehnologije i E-upravu, Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kao i Fakultetu organizacionih nauka i JP Pošta Srbije, a posebn bivšem ministru prosvete Branku Ružiću.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije