Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (3)

02/06/2023

Iz Kine s ljubavlju (3)

Radim u klubu „Huanglong Green Hawk FC“ i to je fudbalska akademija koja se isključivo bavi radom sa decom. Imam svoj takmičarski tim sa kojim radim svakodnevno, a takođe imam obaveze i u školi „Change Primary School“ gde šest puta nedeljno držim veliki čas fudbala za 40 dečaka i devojčica. Istovremeno vodim i reprezentaciju oblasti U11/12 i sa njima imam treninge tri puta nedeljno. Prethodnih godina smo ostvarili sjajne rezultate i u septembru nas očekuje veliko takmičenje. Preko leta radim i na Zhejiang University“ jednom od najvećih univerziteta u Kini gde držim treninge studentima.

Iz navedenog se vidi da imam puno obaveza ali moje zadovoljstvo je neizmerno kada vidim da deca napreduju što me čini posebno srećnim i ponosnim. Veliko je priznanje kada te u milionskom gradu prepoznaju i poštuju. Inače, ni u Kini nisam „pobegao“ od svog nadimka „Žuća“ kako me zovu u Srbiji, a ovde sam postao „Huang Mao“ što u bukvalnom prevodu znači Žuta kosa.

Klub ima 150 trenera u akademiji, a ja sam lider svih stranih trenera u klubu. Uslovi za rad su fenomenalni, sa svim ljudima u klubu imam odličnu saradnju i stvarno sam oduševljen njihovom pažnjom. Imao sam i dobre ponude da promenim sredinu ali to nisam učinio, između ostalog i zbog te sjajne saradnje sa ljudima u klubu. Ugovor mi ističe u junu ali je novi već na stolu.

Škole u Hangdžou su posebna priča. Svaka škola ima fudbalski teren sa veštačkom ili prirodnom travom, košarkaški, teniski i odbojkaški teren i obavezno atletsku stazu. Oragnizuju se školska takmičenja unutar same škole i između škola. Rezultati koje deca postižu pomažu im da se lakše upišu u srednje škole i univerzitete, tako da se svi trude da budu u školskim timovima, učestvuju na takmičenjima i naprave što bolje rezultate.

Škola sa radom počinje u osam ujutro intoniranjem himne i podizanjem zastave, a završava se popodne oko 16 časova. Učenici koji su u školskim timovima, nakon nastave imaju treninge i obaveze završavaju oko 18 časova. Inače, svi učenici imaju obroke u školi.

Na kraju ovog mog putovanja kroz Huandžou i Kinu, želeo bih da pozdravim sve moje male fudbalere koje sam u Opovu trenirao u Školi fudbala „Stenli“, kao i sve saigrače i igrače sa kojima sam igrao i koje sam trenirao u Borcu, Radničkom, Omladincu, Tempu i Glogonju. Imao sam to zadovoljstvo da u svim ovim sredinama budem trener i steknem puno prijatelja.

Veliki pozdrav iz daleke Kine…

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Izvor: RTS U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA - spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre. U našoj zemlji, na...

najnovije

najčitanije