Ministarstvo turizma i omladine: Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

28/05/2023

Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

BEOGRAD, 28. maja (Tanjug) – Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je danas da će prijavljivanje za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji početi u utorak. Pravo na vaučere imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara. “Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte, građani će moći da se prijave. Oni jako dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara”, rekao je Kandić za RTS. On je objasnio da se domaći turisti najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, dok strani turisti u letnjem periodu prefeririaju gradove, a u zimskom Kopaonik. “Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji.

Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji”, istakao je Kandić. On je rekao da je početka godine do danas zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto. “Kada su u pitanju samo strani gosti, to je i 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je sjajan rezultat”, ističe Kandić, i dodaje da turisti dolaze uglavnom iz regiona – iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turskske. Takođe, on je rekao da su kinesti turisti počeli da se vraćaju u našu zemlju od momenta kada su kovid mere ublažene u Kini. On je istakao da je i devizni priliv za prva tri meseca veći za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. “Imali smo prošle godine 2,4 milijarde deviznog priliva. Očekujemo da ove godine bude veći. Ako je 2022. bila fantastična, očekujemo da 2023. bude apsolutno rekordna godina kada je u pitanju turizam”, rekao je Kandić.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije