Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

27/05/2023

Iz Kine s ljubavlju (2)

Kao što sam na početku priče pomenuo, Hangdžou smatraju jednim od najlepših gradova u Kini. Harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, grad je poznat po visokom kvalitetu života i tehnološkim razvojem ali s druge strane očuvanom tradicijom. Prirodne lepote koje ga okružuju, inovativnost u zaštiti i razvoju, stalno investiranje u istorijske i kulturne resurse, čine ovaj grad i njegovu okolinu omiljenom turističkom destinacijom, tako da je Svetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila Hangdžou na listu 15 svetskih gradova sa najboljom praksom u turizmu.

Novi i stari Hungdžou/Foto:Nenad Stojičić

Ono što je takođe bitno za turiste, ali pre svega za same stanovnike grada jeste sigurnost. Nema incidenata, tuča na ulici ili na stadionu, krađa u tržnim centrima i kada sam pitao svoje kineske prijatelje o tome rekli su mi da je to regulisano strogim kaznama tako da je gotovo iskorenjeno. Deluje kao bajka, ali je istina što sam se i sam uverio tokom ovih šest godina koliko živim ovde. Jedini, uslovno rečeno nedostatak, je što se ne trude da bolje nauče engleski tako da ponekad ima problema u komunikaciji, bar za one koji ovde dolaze turistički. Ja lično, nemam prevodioca na treninzima i oni veoma poštuju kada se potrudiš da govoriš njihov jezik.

Opisijući ovaj grad, čuveni kineski pesnik Jang Čaojing je još pre osam vekova rekao „Na nebu postoji raj, a na zemlji Sudžou i Hangdžou“, dok je Marko Polo krajem 13. veka u svojoj knjizi „Milion“ opisujući Put svile i Kinu zapisao da je Hangdžou nebeski grad i bez sumnje najbolji i najraskošniji grad na svetu, a tada je već imao oko milion stanovnika i bio jedan od najvećih svetskih gradova.

Uzgajanje i priprema čaja

Ceo ovaj kraj je poznat po proizvodnji najkvalitetnije svile i ovde se nalazi i najveći muzej svile na svetu. Takođe, okolina grada je poznata i po proizvodnji zelenog čaja. Kinezi obožavaju da piju čaj i uživaju u tome. Berba čaja, kao i njegova priprema je nešto što treba videti i doživeti. To su posebni rituali i oni se raduju tome i to obeležavaju na poseban način. Imaju puno vrsta čaja, a ja svakodnevno konzumiram zeleni čaj i uverio sam se u njegov sjajan ukus. Inače, kada kuvaju čaj nikada ne stavljaju šećer, a priprema je veoma jednostavna. Čaj se stavi u šolju, prokuva se voda i to je to.

Kinezi vole prirodu i svaki slobodan trenutak koriste da izađu i uživaju u njenim čarima. Hangdžou je poznat po „Zapadnom jezeru“, koje je proglašeno za UNESCO-ovu svetsku baštinu i jedno je od napopularnijih atrakcija. Obale Zapadnog jezera predstavljaju izuzetan kulturni pejzaž koji sadrži drevne pagode i spomenike kulture među kojima se izdvajaju „Pagoda šest harmonija“, „Linguyin hram“ i čuvena statua „Smešni Buda“ (Buda koji se smeje).

Zalazak Sunca i reka Ćiantang

Prirodne lepote Zapadnog jezera, reke Ćiantang i planine Feniks su posebna priča. Po sajtu Huffington Post, Hangdžou se našao na listi osam gradova koji imaju najlepši zalazak sunca na svetu. I reka Ćiantang koja protiče kroz grad, mesto je jednog spektakularnog prirodnog fenomena. U ovoj reci odvija se najviši plimni rečni talas na svetu koji dostiže visinu od devet metara i brzinu od 40km na sat. Ova pojava se javlja dva puta mesečno u vreme mladog ili punog meseca, a najintenzivnija je oko jesenje ravnodnevnice. Plimski talas se javlja uz tutnjavu koja se čuje desetak kilometara daleko.

Prirodni i kulturni pejzaž okoline grada Hungdžou

Na kraju, najiskrenije preporučujem svakom ako je u mogućnosti da poseti Kinu, a posebno Hangdžou i njegovu okolinu. Imaće šta da vide, uživaće u toplom prijemu domaćina i otićiće oduševljeni narodom Kine i lepotama ove zemlje.

Nastaviće se…

Tekst i foto: Nenad Stojčić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije