ONB Opovo: Večeras promocija knjige „Krvavi april u Pančevu“

11/04/2023

ONB Opovo: Večeras promocija knjige „Krvavi april u Pančevu“

OPOVO, 11. april 2023 – Večaras, 11. aprila, u Galeriji „Jovan Popović“ (19:00h) biće priređena promocija knjige „Krvavi april u Pančevu“, na kojoj će govoriti autor knjige i naš sugrađanin iz Sakula Jozef Frank, dr Zoran Janjetović, naučni savetnik, Institut za noviju istoriju Srbije i Bojana Cvetanović, Istorijski arhiv Pančevo.

U ovoj istorijskoj studiji analizirana je pozadina streljanja i vešanja trideset šestoro civila u aprilu 1941. godine.

Aprila 1941. nemački Vermaht i Vafen-SS uz pomoć lokalnih Nemaca obesili su i streljali u Pančevu 36 nevinih civila. Dugo vremena ovaj zločin nije bio poznat u međunarodnoj javnosti, a široj javnosti u Nemačkoj je predstavljen tek takozvanom izložbom Vermahta 1995. godine.

Jozef Frank, u delimičnoj saradnji sa Istorijskim arhivom u Pančevu, istražio je pozadinu ovog zločina, analizirajući i ocenjujući suštinska dokumenta u nemačkim i srpskim arhivima, kao i materijale u drugim institutima. Rezultat je bio objavljivanje knjige na nemačkom jeziku povodom osamdesete godišnjice zločina 2021.

Istorijski arhiv Pančevo je prošle godine preveo tekst i izdao srpsko izdanje u februaru 2023.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Da li ste znali: SPOMENIK – OBELISK U OPOVU

Da li ste znali: SPOMENIK – OBELISK U OPOVU

SPOMENIK – OBELISK U OPOVU Povodom praznika Dan Opova, 2. oktobra polažu su venci na spomenik palim Opovčanima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Svi više – manje znamo istorijsku simboliku datuma vezanog za 2. oktobar, ali su manje poznate činjenice u vezi samog...

najnovije

najčitanije