Narodni muzej Pančevo: Izložba slika i crteža Javora Rašajskog

20/03/2023

Izložba slika i crteža Javora Rašajskog
PANČEVO, 20. mart 2023 – Izložba slika i crteža Javora Rašajskog biće otvorena u  sredu, 22 marta u  19 časova, u galeriji Narodnog muzeja Pančevo.
Javor Rašajski rođen je u Vršcu 1946. godine. Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Crtanje je učio kod profesora Aleksandra Lukovića, a crtež je specijalizirao na postdiplomskim studijama kod prof. Zorana Petrovića.
Aktivno izlaže od 1982. godine., učestvovao je na brojnim zajedničkim izložbama ULUSA-a uz 40-ak samostalnih izložbi. Uradio je ili ilustrovao preko osamdeset knjiga, od kojih su šest autorskih iz oblasti ornitologije. Iz iste oblasti ima preko dvadeset naučnih radova.
“Kada se nađete pred nekim crtežom ili slikom Javora Rašajskog, svejedno da li je to na izložbi, u katalogu ili knjizi, doživite prijatni šok i osetite se kao da ste u nekom paralelnom svetu današnje umetnosti. Rašajski je sam po sebi svojstven i kao da je neki put odvojen od ostalog umetničkog okruženja. I pitate se da li je on došao iz prošlosti ili anticpira neku budućnost. On je na sebi svojstven način tvrdoglav, jer kao da se trudi da ne prati tokove koji su danas u savremenom slikarstvu, već ide putem koji je sam izabrao, putem slavljenja istinske umetnosti. To je uvek najbolji način da se bude siguran u putovanju” – Dušan Belča 2023.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

Književni susret sa Danijelom Jovanovićem OPOVO, 28. mart 2024 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu održan je književni susret i promocija književnog opusa pisca Danijela Jovanovića. Danijel Jovanović je diplomirani profesor španskog jezika i...

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

najnovije

najčitanije