Društvo: Direktorka PIO fonda u Pančevu razrešava nedoumice oko penzionerskih kartica

16/03/2023

Direktorka PIO fonda u Pančevu razrešava nedoumice oko penzionerskih kartica

PANČEVO, 16. mart 2023
– Građani zahteve za izdavanje nove generacije penzionerskih kartica mogu da podnesu i u Filijali PIO fonda u Pančevu, kao i u ispostavama ove filijale – u Opovu, Kovačici, Alibunaru i Kovinu.

Pravo na  penzionerske kartice na teritoriji PIO fonda filijala Pančevo ima više od 45 hiljada ljudi, od toga su 44.000 korisnici penzija. Podnošenje zahteve počelo je 15. marta.

Tanja Vergić Topić, direktorka Filijale PIO fonda u Pančevu za naš portal objašnjava ko sve ima pravo na penzionerske kartice i čemu će one služiti.

„Zadovoljni smo odzivom korisnika penzija prevashodno, ali pored korisnika penzija zahtev mogu podneti i korisnici tuđe nege i pomoći, kao i oni koji primaju naknadu za telesno oštećenje i korisnici nekih drugih vrsta naknada po ranijim zakonima. Svi koji se faktički nalaze u isplatnoj bazi PIO fonda mogu da podnesu zahteve. Zadovoljni smo brojem podnetih zahteva juče. Bilo je dosta prijava i putem e-portala, kako saznajem u našoj direkciji. Radili smo do 18 časova u filijali u Pančevu. Produženo radno vreme biće do kraja marta, kada će građani do 18 sati u filijali moći da podnesu zahtev za izdavanje penzionerske kartice. Naravno i u ostatku godine građani će moći da podnesu zahteve za izdavanje penzionerske kartice i preko portala i dolaskom lično ovde u Filijalu ili neku od naših ispostava, u regularnom radnom vremenu“, kaže Tanja Vergić Topić.

Građani mogu da se prijave elektronski ili da dođu u filijalu PIO Fonda u mestu gde žive. Penzionerske kartice će im omogućiti da ostvare popuste u trgovinskim lancima, salonima, restoranima, kao i pogodnosti pri plaćanju roba i usluga kod firmi sa kojima Fond sklopi sporazum o saradnji. Primena kartica počeće 1. oktobra.

„Građani koji odluče da dođu u Filijalu da podnesu zahtev potrebno je da znaju da sama prijava vrlo kratko traje. Cela procedura traje dva minuta kod naših službenika. Potrebno je da se ponese lična karta ili neki drugi dokument zbog indetifikacije lica i da se ostavi broj telefona ili mejl adresa gde bismo im poslali obaveštenje da je kartica gotova i da mogu da dođe po nju, da je lično preuzmu. Preporuka je da broj telefona ponesu zapisan na papiru, jer su u pitanju uglavnom stariji ljudi, pa ume da potraje postupak dobijanja broja telefona. Suština je da svaki građanin koji bude želeo da mu se izradi penzionerska kartica, će dobiti popust pri plaćanju roba i usluga u celoj zemlji, ali će biti i drugih pogodnosti“, kaže Tanja Vergić Topić, direktorka PIO Fonda filijala Pančevo.

Isporučivanje kartica ići će sukcesivno.

„Već smo krenuli sa zaključivanjem ugovora sa društveno odgovornim kompanijama i institucijama tako da će korisnici penzionerskih kartica nove generacije imati brojne pogodnosti. Skupljaće se određeni bodovi, jedan bod će biti 500 dinara i mesečno će moći da se skupe bodovi do visine prosečne penzije u Republici Srbiji. Mi ćemo voditi evidenciju prikupljenih bodova. Korisnici kartica te bodovi će moći da koriste ili za razne popuste, poklone, ali neće moći da dobiju novac. Kartice su predviđene za dobijanje pogodnosti na teritoriji cele Srbije. Moći će da ih koriste i u banjama, i u pozorištu u Beogradu, biće širok opseg ustanova koje će davati pogodnosti ili poklone, u zavisnosti kako se sa kojim preduzećem ili ustanovom bude dogovorilo. Spisak će biti objavljen na sajtu PIO fonda, tako da će znati gde sve mogu da koriste penzionerske kartice. Blagovremeno ćemo korisnike kartica obaveštavati o svemu. Penzioner ili korisnik penzionerske kartice moći će da koristi pogodnosti širom zemlje“, objasnila je Tanja Vergić Topić.

Pored toga što neko može da podnese zahtev za karticu elektronski ili da dođe lično u filijalu, postoji i grupa ljudi koja može da se prijavi jedino preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

„Na primer, imamo decu koja koriste penziju, obično od jednog roditelja, drugi roditelj dođe sa izvodom iz matične knjige rođenih da dokaže da je zakonski zastupnik i da podnesu zahtev u ime maloletnog deteta. U slučaju kada zahtev podnosi punomoćnik, onda punomoćje mora biti overeno kod javnog beležnika. Prijavljivanje za karticu je dobrovoljno, nije obavezno, ali preporučujem svakom ko ima pravo da podnese zahtev, jer će imati niz pogodnosti. Cilj ovih penzionerskih kartica je da se poboljša životni standard korisnika tih kartica tako da je naša preporuka od srca. Gledaćemo da završimo što veći broj ugovora kako na nivou grada tako i širom Srbije gde će moći da koriste veliki broj pogodnosti“, kaže Tanja Vergić Topić.

Pravo na kartice imaju starosni, invalidski i porodični penzioneri. Pravo imaju i korisnici tuđe nege i pomoći, korisnici naknade za telesno oštećenje što do sada nije bio slučaj, kao i korisnici posebnih naknada u PIO Fondu koji se nalaze u isplatnoj službi Fonda.

Penzionerske kartice će im omogućiti da ostvare popuste u trgovinskim lancima, salonima, restoranima, imaće i pogodnosti pri plaćanju roba i usluga kod firmi sa kojima Fond sklopi sporazum o saradnji. Primena kartica počeće 1. oktobra.

Violeta Jovanov Peštanac

pročitajte još i

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Manifestacija održana pod kišobranima https://youtu.be/hvox67T-iQE SAKULE, 1. april 2023 – Nakon 27 godina morao je doći i taj kišni dan. Nažalost, ovu manifestaciju koju je skoro tri decenije pratilo lepo vreme, ove godine vreme nije poslužilo. Kiša koja je ceo dan...

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Od subote više nisu obavezne zimske gume Srbija, 31. mart 2023 Vozači u Srbiji od 1. aprila više nisu obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, i koriste drugu zimsku opremu, a vulkanizeri zbog lepog vremena već...

najnovije

najčitanije