Šah: Završeno Evropsko pojedinačno prvenstvo u šahu

14/03/2023

u SPORT

Šah: Završeno Evropsko pojedinačno prvenstvo u šahu

VRNJAČKA BANJA, 14. mart 2023 – U organizaciji Šahovskog saveza Sebije, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije, u Vrnjačkoj Banji od 02.-14. marta odigrano je pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu a ljubazni domaćin bio je Hotel „Zepter“. Ušeće je uzelo 525 igrača iz čak 45 evropskih zemalja.

Neposredno pre otvaranja turnira, ispred hotela domaćina, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović i predsednik šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić, otkrili su spomenik šahu, predivnu statuu šahovske fiugure „Kraljica“ sa natpisom „Vranjačka Banja – prestonica šaha“!

Imajući u vidu reputaciju organizacioh sposobnosti Šahovskog saveza Srbije kao i nadaleko poznatu ljubaznost domaćina Vrnjačke Banje ne čudi podatak da je učešće na turniru uzelo čak 130 velemajstora, 109 internacionalnih majstora, ukupno 373 igrača nosioca jedne od FIDE šahovskih titula, ali dodajmo i podatak da je nagradni fond iznosio 100.000,00 EUR-a, za titulu nagrada je 20.000,00 EUR-a.

Nakon 11 kola i velike borbe naslov pobednika poneo je ruski velemajstor Aleksej Sarana,  inače zbog poznatih sankcija nastupao je pod zastavom Evropske šahovkse unije, vicešampion je velemajstor Šavčenko Kiril, nastupao je pod rumunkom zastavom, dok je treće mesto zauzeo Velemajstor Darda Danijelv (Belgija). Sva troica su osvojili po 8,5 poena ali po dodatnim kriteriju konačni plasman je ovakav.

Naš najbolje plasirani igrač je Predke Aleksandar koji je turnir završio na 18 mestu sa 7,5 poena. Velimir Ivić i Milan Zajić osvojili su po 7 poena, Aleksandar Inđić 7 i tako dalje.

Na kraju, čestitke organizatorima turnira i domaćinu, poželećemo im još puno uspeha u daljem radu. (G.V.)

 

pročitajte još i

Kik boks: Dragonovi takmičari spremni za Serbia Open 2023 WAKO

Kik boks: Dragonovi takmičari spremni za Serbia Open 2023 WAKO

Dragonovi takmičari spremni za Serbia Open 2023 WAKO SEFKERIN, 30. mart 2023 – U Beogradu se od 31. marta do 2. aprila (sportska hala „Ranko Žeravica“, Novi Beograd) održava SERBIA OPEN 2023 WAKO, evropski kik boks kup, takmičenje od velikog značaja u Srbiji. U...

najnovije

najčitanije