Mart – mesec borbe protiv raka: Prevencija malignih tumora prevencija i rano otkrivanјe

02/03/2023

Mart – mesec borbe protiv raka: Prevencija malignih tumora prevencija i rano otkrivanјe

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlјa najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer je na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati.

40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenјa, ograničenim konzumiranјem alkohola, izbegavanјem suvišnog izlaganјa suncu, zadržavanјem prosečne težine konzumiranјem zdrave hrane, vežbanјem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

pušenјe duvana je kao pojedinačni faktor rizika odgovoran za svaki treći slučaj raka i dokazano je da 80 do 85% karcinoma pluća nastaje kao posledica pušenja. Pored karcinoma pluća pušenje je odgovorno za razvoj karcinoma usne duplјe, oro i hipofaringsa, laringsa i jednjaka, a dodatni je faktor rizika za razvoj karcinoma mokraćne bešike, bubrega, pankreasa i grlića materice.

PREKOMERNA TELESNA TEŽINA I GOJAZNOST povećavaju rizik od nastanka raka tela materice, debelog creva, dojke (kod žena u menopauzi) i prostate kod muškaraca.

Teško se procenjuje izolovani doprinos FIZIČKE NEAKTIVNOSTI kao faktora rizika u nastanku malignih tumora. Fizička aktivnost i izbalansirana ishrana su mere prevencije raka debelog creva, dojke i prostate.

KONZUMIRANјE ALKOHOLA povećava rizik od nastanka raka usta, ždrela, dojke, debelog creva i jetre. Četiri, odnosno šest puta veći rizik od nastanka raka organa za varenje imaju osobe koje dnevno popiju oko 1 litar vina ili 2 litra piva u odnosu na osobe koje povremeno ili nikada ne konzumiraju alkohol.

Svaka preterana IZLOŽENOST SUNČEVOJ SVETLOSTI ILI VEŠTAČKIM IZVORIMA SVETLOSTI, kao što su solarijumi, povećava rizik od dobijanja svih vrsta raka kože.

Dejstvo kancerogena životne i radne sredine nastaje posle dužeg latentnog perioda, koji traje od pet do 40 godina, koliko je u proseku potrebno vremena da se normalna ćelija transformiše u malignu ćeliju.

Svaki deseti slučaj raka je posledica INFEKCIJE i skoro 22% smrtnih ishoda od raka u zemlјama u razvoju i 6% u razvijenim zemlјama su posledica hronične infekcije.

Više na:

https://www.zjzpa.org.rs/mart-mesec-borbe-protiv-raka…/

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije