Ribolovački savez Vojvodine: Retka i zaštićena ptica u mrežama ribokradica

23/02/2023

Retka i zaštićena ptica u mrežama ribokradica

OPOVO, 23. februar 2023 – Tokom redovnog obilaska rečnog toka Tamiša, ribočuvari su kod Jabuke pronašli i izvadili mrežu u kojoj se nalazilo dva primerka baršunastog turpana (Melanitta fusca), u našim krajevima izuzetno retke patke iz porodice ronilica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije. Tim povodom je Ribolovački savez Vojvodine objavio fotografije i saopštenje: Baršunasti turpan – zaštićena i retka vrsta patke.
Na prvoj slici je ova divna ptica živa, na drugoj je ova ptica uhvaćena u mreži ribokradice, te se u panici umrsila i udavila. Ova vrsta je zaštićena „Sporazumom o zaštiti afričko-azijskih migratornih ptica močvarica“. Ribokradice nisu ugrožene, ali su zaštićene blagim kaznama. Ovo nije prvi ovakav slučaj, niti je retkost da u alatima ribokradica pronađemo i druge vrste ptica, kao i vidre, dabrove.

Baršunasti turpan je PTICA.
Ribokradica je nešto manje od čoveka.

 

pročitajte još i

Pčelarstvo: Potkonjak održao interesantno predavanje

Pčelarstvo: Potkonjak održao interesantno predavanje

Potkonjak održao interesantno predavanje Opovo, 17 januar 2023U maloj sali kulturnog centra u Opovu sinoć je održano interesantno predavanje o pčelarstvu pod nazivom „Tehnika pčelarenja košnicama DB 12 na komercijalnom pčelinjaku od 3.000 košnica u Nemačkoj“ ....

najnovije

najčitanije