Udruženje Pudar: Sakulski vinogradari i vinari obeležili esnafsku slavu (video)

14/02/2023

Sakulski vinogradari i vinari obeležili esnafsku slavu

 

SAKULE, 14. februar 2023 – Sakulski vinogradari i vinari tradicionalno su obeležili esnafsku slavu Svetog Trifuna u lovačkom domu gde je uz prisustvo članova udruženja, gostiju i predstavnika lokalne samouprave rezan slavski kolač.

Predsednik udruženja Đurica Savkov je pozdravio prisutne članove i goste poželevši im uspešnu vinogradarsku godinu, dok je predsednik opštine Miloš Markov čestitato slavu i istakao značaj njihovog udruženja i vinogradarstva u našem kraju.

Ovogodišnji domaćin slave je bio Steva Martinov. Iako ima mali vinograd i ne konzumira alkohol to ga ne sprečava da pravi dobro vino.

Steva Martinov, vinogradar iz Sakula; Foto/Glas opova

Proizvodim crno vino od grožđa molodova, imam nešto i stonog grožđa ali pošto molodva najkasnije stiže za branje i preradu za njega sam se odlučio da radim. Stonog imam malo jer mi je vinograd u bašti, samo pet redi. Ove godine sam imao jako dobru godinu, imao sam preko 300 litara vina moldove. Kod mene je vinograd zaštićen, imam sistem kap po kap, održavam samo sa plavim kamenom, ništa drugo. Lično ne pijem ni vino ni rakiju ali uživam da imam kvalitet. Na osnovu drugih ljudi koji koriste moje vino znam da li je dobro i ove godine sam poklonio sigurno 150 litara vina. Ja im kažem, uzmite, probajte ali mi iskreno kažite kakvo je jer ja ne mogu da ga ocenim. U poslednjih četiri – pet godina imam zaista kvalitetno vino od ove sorte“, rekao nam je Martinov.

U jutarnjim časovima članovi udruženja su izašli u vinograd Srbe Đurina gde je tradicionalno orezan prvi čokot, a kao i svake godine članovi Udruženja su doneli svoje uzorke vina koje su degustirali i nezvanično ocenjivali.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sveta trojica: Litija za uspešnu žetvu (video)

Sveta trojica: Litija za uspešnu žetvu (video)

Litija za uspešnu žetvu https://youtu.be/eQeQWU3lQwk Opovo, 4. jun 2023 Toržestvenim liturgijskim sabranjem i litijom kod krsta prema Sefkerinu, opovčani su proslavili praznik Sailazak Svetog  Duha na apostole. Na ovaj crkveni praznik se izlazi svake godine kod jednog...

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (3)

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (3)

Iz Kine s ljubavlju (3) Radim u klubu „Huanglong Green Hawk FC“ i to je fudbalska akademija koja se isključivo bavi radom sa decom. Imam svoj takmičarski tim sa kojim radim svakodnevno, a takođe imam obaveze i u školi „Change Primary School“ gde šest puta nedeljno...

najnovije

najčitanije