Ministarstvo poljoprivrede: Poziv gazdinstvima da ažuriraju podatke o životinjama

09/02/2023

Poziv gazdinstvima da ažuriraju podatke o životinjama

BEOGRAD, 8. februar 2023 – U skladu sa Zakonom o veterinarstvu, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu.
Pri registraciji, svako gazdinstvo dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj – HID broj. Pod jednim HID brojem vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu.
U slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID-ova. Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka.
U procesu uvođenja eAgrara važno je istaći da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kada su u pitanju životinje, te je iste potrebno od strane vlasnika proveriti i ažurirati u saradnji sa veterinarskim stanicama na toj teritoriji.
Shodno navedenom, potrebno je pored HID broja navesti i broj poljoprivrednog gazdinstva, te imati obeležene i u Centralnoj bazi evidentirane životinje po osnovu kojih se želi ostvariti pravo na subvencije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije