Šah klub „Bata Ćosić“ Opovo: NEIZVESTAN NASTUP OPOVAČKIH SENIORA NA DRUGOJ LIGI SRBIJE

17/10/2014

u SPORT

NEIZVESTAN NASTUP OPOVAČKIH SENIORA NA DRUGOJ LIGI SRBIJE
Opovo, 17. oktobar 2014:
U narednom periodu očekuju nas Druga liga Srbije za žene i seniore.  Oba turnira biće održana u Kaću, a dame će igrati od 30. Oktobra do 03. novembra, dok će seniori odmeriti snage od 08.do 15. novembra.

Kada je u pitanju sastav ženske ekipe, ove godine je nešto izmenjen. Za Opovo će natupiti naša Teodora Racić, koja za opovački klub  igra već osam sezona, a novajlije su Marija Stanimirović iz Alibunara i Anja Rudović iz Beograda – Šahovski klub velemajstora Branka Tadića. Sastav je mlad ali i sasvim iskusan. Radi se o igračicama koje će biti izuzetno neugodan protivnik svim ekipama pa i onim koje pretenduju za ulazak u Prvu ligu Srbije. U klubu se očekuje visok plasman, da se podsetimo prošle godine naše su bile desete od 22 ekipe, a ove godine očekujemo plasman do šestog mesta. Bilo bi izvanredno kada bi nas dame iznenadile medaljom….ipak sačekajmo. Inače, sredstva su obezbeđena i već uplaćena Šahovskom savezu Vojvodine.

Kada je reč o seniorskoj ekipi situacija je izuzetno komplikovana i nije teško pogoditi, u pitanju je novac. Naime, do sada je klub uspeo da izmiri sve propisane obaveze, a to je osim regsitracije kluba, registracije igrača, licenciranje kod FID-e i kotizacije, Omladinsko prvenstov Vojvodine na kome su Opovčani nastupili sa jednim omladincem i jednom omladinkom, prvenstvo Srbije za omladince – takođe nastup sa jednim omladincem i omladinkom kao i školsko evropsko provenstvo gde je klub opet uputio po jednog omladinca i omladinku. Seniori su nastupili na otvorenom ekipnom prvensvu Vojvodine i u oslabljenom sastavu ipak zauzeli 6. mesto među 32 ekipe od kojih su 3 bile prvoligaške, te su se ipak domogli simbolične novčane nagrade. Prvotimci su se okušali  i na nekoliko slobodnih pojedinačnih turnira gde su uglavnom Robulj i Vlajković prikazali solidnu igru i dolazili do visokih plasmana.

Kao svake godine, na kraju šahovske sezone u novembru sledi Druga liga Srbije za seniore. Nažalost, zbog teške finansijske situacije, klub je napustio najbolji igrač prošlogodišnje lige Novak Pezelj iz Sombora, tako da kako sada stvari stoje tim je potpuno isti kao i u proteklih gotovo 10 godina.

Da se podsetimo, naši šahisti su prošle godine bili četvrti. Smatramo da se radi o najvećem dostignuću ekipnog sporta sa teritorije Opštine Opovo. Ove godine, to će najverovatnije biti puste želje i snovi. Ukoliko se obezbede sredstva za odlazak ekipa će biti u potpuno istom sastavu kao kada je osvojila međuopštinsku ligu, zatim južnobanatsku ligu, pa zatim banatsku ligu i konačno kao kada je postala i prvak Vojvodine 2012. godine.  Očigledno, ekipa ima pobednički mentalitet i čvrstinu, međutim Druga liga Srbije je nešto sasvim drugo, u njoj nastupa veliki broj igrača koji su šahovsku igru prihvatili kao svoju profesiju.

Nedostajuća sredstva su nešto preko 200.000,00 dinara, a sve se mora preneti šahovskom svezu Vojvodine do 04. novembra. Uprava kluba neprekidno je radila na prikupljanju sredstava, međutim potencijalni donatori, kao po pravilu, „povlačili“ su svoja obećanja iz raznoraznih razloga, od davanja donacija poplavljenim područjima, teške sveukupne ekonomske situacije u zemlji i tako dalje….

Ove godine, borbu na 64 crno-bela polja vodiće 12 ekipa od kojih će se čak 3 ekipe preseliti u niži rang takmičenja, odnosno u vojvođansku ligu.

Startni brojevi su izvučeni i evo kakav je raspored: 1. Somborski šahovski klub (Sombor); 2. Nova Pazova; 3. Hajduk (Beška); 4. Vojvodina (Novi Sad); 5. Bata Ćosić (Opovo) ; 6. Srem (Sremaska Mitrovica); 7. Naftagas (Elemir); 8. Stara Pazova; 9. Krajina (Krajišnik); 10. Svetozar Gligorić (Pančevo); 11. Omladinac (Novi Banovci); 12. Senta.

Poštovani čitaoci, pokušajte samo da se prisetite nekih gradova u Vojvodini poput Vršca, Bele Crkve, Zrenjanina, Vrbasa, Kikinde i tako dalje, a ipak njihovi šahovski klubovi nemaju kvalitet poput naših šahista i nastupaju u nižim rangovima takmičenja.

Ostaje nam još svega dvadesetak dana da vidimo da li će naši šahisti uzeti učešće u elitnom takmičenju Republike Srbije ili će ovo biti početak kraja jedne više nego uspešne ekipe.

 

Goran Vlajković

 

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Školski sport: Okružno školsko prvenstvo u atletici

Školski sport: Okružno školsko prvenstvo u atletici

Okružno školsko prvenstvo u atletici OPOVO, 28. april 2024 – U Vršcu je 23. aprila održano Okružno školsko prvenstvo u atletici. Vremenski uslovi nisu išli u prilog učenicima, duvao je jak vetar, a kasnije je počela i kiša da pada. Učešće je uzelo 35 škola iz...

Fudbal: Radnički sa novim trenerom upisao pobedu

Fudbal: Radnički sa novim trenerom upisao pobedu

Radnički sa novim trenerom upisao pobedu BARANDA, 28. april 2024 – Pod vođstvom novog trenera Mirka Lutovca, Baranđani su zabeležili pobedu u susretu sa najslabijom ekipom Prve južnobanatske lige. RADNIČKI (Baranda) – BUDUĆNOST (Alibunar) 4:1 (2:0); Očekivano...

Fudbal: Opovčani ostvarili petu pobedu u nizu

Fudbal: Opovčani ostvarili petu pobedu u nizu

Fudbal: Opovčani ostvarili petu pobedu u nizu OPOVO, 28. april 2024 – Opovački fudbaleri se sa gostovanja u Samošu vraćaju sa tri nova boda i to im je peta pobeda u nizu. U prolećnom delu prvenstva, Opovčani su ostvarili maksimalan učinak – pet utakmica, pet pobeda....

najnovije

najčitanije