Župni dom u Opovu: Predstavljena monografija Hrvati u Banatu (video)

29/01/2023

Predstavljena monografija Hrvati u Banatu (video)

OPOVO, 29. januar 2023 – U prostorijama katoličkog župnog doma u Opovu održana je promocija i predstavljanje knjige „Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština, identitet“, na kojoj su govorili profesorka književnosti Klara Dulić Ševčić, vd direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, urednica monografije dr Marijeta Rajković Iveta, studentkinje etnologije i kulturne antropologije Valentina Jagetić i Adrijana Puškarić i jedna od autorki tekstova Katica Naglić. Na promociji su prisustvovali i savetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Nikola Bajić i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Goran Kaurić.

Knjiga je rezultat terenskih istraživanja u Opovu i Starčevu, studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odseka za etnologiju i kulturnu antropologiju čiji je mentor bila profesorka Milana Černelić i grupe autora, istoričara i etnologa koji su potpisali tekstove u ovoj monografiji.

Predstavljena monografija Hrvati u Banatu1; Foto/Glas Opova

„U Opovo smo došli nakon 2019. godine sa gotovim proizvodom. Knjiga kao kulturni proizvod treba imati svoju cenu jer ovo nije obična knjiga. Ovo je knjiga znanstvenih istraživanja kao plod gotovo tri godine istraživanja, od prvog dolaska na teren studenata iz Zagreba i profesorice Milane Černelić pa sve do završetka monografije koja nosi glavni naslov „Hrvati u Banatu“. Međutim, ovde je uložen ogroman trud i u ovoj knjizi se radi o najmanje istraživanoj zajednici i jednoj od brojčano najmanjih zajednica Hrvata u Vojvodini“, izjavila je Katarina Čeliković.

Studenti etnologije i kulturne antropologije iz Zagreba sporveli su svoja istraživanja u Opovu i Starčevu 2019. godine i kako Valentina Jagetić ističe, bili su srdačno dočekani i imali odličnu saradnju sa lokalnim stanovništvom.

„Zapravo sve je išlo glatko, sve je išlo jako lepo, primljeni smo srdačno u ovoj zajednici i već u drugom navratu osećali smo se kao kod kuće. Bilo je vrlo lepo i jednostavno surađivati sa svim kazivačima i ja ih mogu nazvati prijateljima. I kao što ste mogli videti, celi taj trud, sve je to urodilo ovim plodom, ovom velikom monografijom koja stvarno znači koliko kazivačima, toliko i nama“, rekla je Valentina Jagetić.

Pored zagrebačkog Filozofskog fakulteta kao izdavači su potpisani FF Pres i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (2)

Iz Kine s ljubavlju (2) Kao što sam na početku priče pomenuo, Hangdžou smatraju jednim od najlepših gradova u Kini. Harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, grad je poznat po visokom kvalitetu života i tehnološkim razvojem ali s druge strane očuvanom tradicijom....

LD Šnjep: Održana 15. gulašijada u Barandi (video)

LD Šnjep: Održana 15. gulašijada u Barandi (video)

Održana 15. gulašijada u Barandi https://youtu.be/yijtqcAWSzE BARANDA, 22. maj 2023 - U organizaciji Lovačkog društva „Šnjep“ održana je 15. po redu gulašijada. Kao i prethodne godine gulašijadu je obeležila velika posećenost, kako samih učesnika takmičenja u kuvanju...

najnovije

najčitanije