AP Vojvodina: Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva

24/01/2023

Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva

NOVI SAD, 24. januar 2023 – „Odlukom Pokrajinske vlade iz 2020. godine osnovan je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.  Žensko preduzetništvo je prepoznato kao ključna oblast rada ovog tela, sa ciljem da se osnaži uloga žena u privredi i biznisu“, rekao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine u okviru današnje panel-diskusije „Kako do podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva u AP Vojvodini“ u Privrednoj komori Vojvodine.

Potpredsednik Ćurčić je poručio da će Pokrajinska vlada i u ovoj godini neophodnim merama doprineti tome da se ambijent i okruženje koje se tiče poslovanja žena u Vojvodini unapredi i učini podsticajnijim i prihvatljivijim za njih. On je ukazao na to da o značaju teme govori i analiza Fondacije „Ane i Vlade Divac“, o trenutnom stanju u ovoj oblasti  u našoj pokrajini, gde se ističe da preko 20.000 žena u Vojvodini jesu vlasnice ili suvlasnice 51 posto privrednih društava.

Cilj panela, koji su organizovali Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i  Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, bio je da se ukaže na mogućnosti unapređenja položaja žena preduzetnica i značaj međusektorskog pristupa u kreiranju rodno osetljivih mera podrške preduzetništvu.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević podsetio je na to da podsticajnim merama namenjenim privredi, preduzetništvu, turizmu, regionalnim privredniim manifestacijama i oblasti zapošljavanja, resorni sekretarijat sistemski, već dugi niz godina, utiče na unapređenje konkurentnosti privrede i njenih grana na teritoriji Vojvodine, a posebnu pažnju usmerava i na razvoj ženskog preduzetništva.

„Zahvaljujući stabilnoj finansijskoj politici Vlade Rpublike Srbije, mi svake godine uvećavamo sredstva za direktnu podršku ženskom preduzetništvu. Tako je i u ovom budžetu. U prethodne dve godine putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam preko 170 miliona dinara usmereno je ženama preduzetnicama u Vojvodini“, istakao je Ivanišević i dodao da se insistiralo na tome da je reč o preduzećima u kojima su žene donosioci odluka.

Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj ženskog preduzetništva: Foto/ AP Vojvodina

„Fondacija ′Ana i Vlade Divac′ ima decenijsko iskustvo u kreiranju i sprovođenju programa, projekata i aktivnosti koje su usmerene na ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa u društvu, pre svega žena, i na podsticanje njihovih preduzetničkih inicijativa. Ekonomsko osnaživanje žena je osnov za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i za održivi razvoj i ostvarivanje ciljeva postavljenih Agendom 2030 Ujedinjenih nacija. Analiza predstavlja odličnu osnovu za dalje planiranje podrške i razvoj povoljnijeg okruženja za poslovanje žena preduzetnica, kao i za kreiranje programa koji su usmereni na konkretne potrebe“,  rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević naveo je da je Privredna komora Vojvodine otvorena za svaku vrstu razgovora i organizovanja skupova, kako bi se upravo preduzetnici i preduzetnice, zajedno sa donosiocima odluka, suočili sa realnim problemima i radili na kreiranju još značajnijih mera podrške.

„Cilj i ovog panela jeste da ukaže na mogućnost unapređenja položaja žena preduzetnica, što mi danas, zajedno sa Pokrajinskom vladom, i podržavamo ovim skupom ,ali i našim svakodnevnim radom“, istakao je Vučurević.

Na panelu je predstavljena Analiza o trenutnom stanju u privrednim subjektima u AP Vojvodini u kojima su žene vlasnice ili suvlasnice u udelu većem od 51%, koju je izradila Fondacija „Ana i Vlade Divac“ za potrebe Pokrajinske vlade, u saradnji sa Unijom poslodavaca Vojvodine (UPV). Istraživanje je sprovedeno na teritoriji cele Pokrajine, a na osnovu analize izrađene su preporuke. Ova analiza, kako su istakli u Fondaciji, predstavlja okvir, a može biti i polazna tačka za planiranje daljih programa podrške unapređenju položaja žena preduzetnica. Neizostavni aspekt su zajednički rad i partnerstva, a Fondacija dugi niz godina upravo praktikuje saradnju sa velikim kompanijama i javnim sektorom, koji žensko preduzetništvo prepoznaju kao jedan od strateških razvojnih pravaca.

Ekonomsko osnaživanje žena viđeno je kao put ka rodnoj ravnopravnosti, a ono što je još značajno jeste dobar postojeći strateški i zakonski okvir koji predstavlja važan segment na putu stvaranja uslova za bolji položaj žena preduzetnica.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije