Zimski popis ptica vodenih staništa: U Barandi retki gosti sa dalekog severa

24/01/2023

U Barandi retki gosti sa dalekog severa

 

OPOVO, 23. januar 2023 – U toku je zimsko brojanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedna je od najstarijih i najmasovnijih akcija popisa ptica na svetu. U organizaciji Biroa za istraživanje vodenih ptica (Wetlands International), sprovodi se još od 1967. godine. Cenzus ima za cilj sakupljanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica, vezanih za vodena staništa, koja su na svetskom nivou najosjetljivija na ljudske aktivnosti, kako bi se odredila najvažnija područja za njihov opstanak i pripremila strategija zaštite.

Cygnus columbianus; Foto/D. Sklopić

U našem kraju, kao i svake godine tokom zime ima lepih iznenađenja. Prošle godine je to u Sakulama bila izuzetno retka mala lisasta guska (Anser erythropus), a ove godine je u Barandi zabeležen mali labud (Cygnus columbianus) u jatu od 60 jedinki.

Međutim, to nije prvi put da je ova vrsta posmatrana u Barandi. Tokom januara 2016. godine, na Pečenoj slatini je zabeleženo jato od 21 jedinke, a na istom mestu, iste godine u novembru i jato od osam jedinki, a zatim i četiri jedinke u decembru 2019. godine.

Malog labuda ćemo pre svega razlikovati od rasprostranjenog labuda grpca (Cygnus olor) koji se kod nas gnezdi i velikog labuda (Cygnus cygnus), takođe zimskog gosta, po žutom kljunu u korenu i crno obojenom kljunu od iznad nosnica do kraja kljuna.

Mali labud se gnezdi u severnim arealima tundri uz Arktički okean, a u Evropi se pojavljuje samo tokom migracija i zimovanja.

pročitajte još i

Pčelarstvo: Potkonjak održao interesantno predavanje

Pčelarstvo: Potkonjak održao interesantno predavanje

Potkonjak održao interesantno predavanje Opovo, 17 januar 2023U maloj sali kulturnog centra u Opovu sinoć je održano interesantno predavanje o pčelarstvu pod nazivom „Tehnika pčelarenja košnicama DB 12 na komercijalnom pčelinjaku od 3.000 košnica u Nemačkoj“ ....

najnovije

najčitanije