Zimski popis ptica vodenih staništa: U Barandi retki gosti sa dalekog severa

24/01/2023

U Barandi retki gosti sa dalekog severa

 

OPOVO, 23. januar 2023 – U toku je zimsko brojanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedna je od najstarijih i najmasovnijih akcija popisa ptica na svetu. U organizaciji Biroa za istraživanje vodenih ptica (Wetlands International), sprovodi se još od 1967. godine. Cenzus ima za cilj sakupljanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica, vezanih za vodena staništa, koja su na svetskom nivou najosjetljivija na ljudske aktivnosti, kako bi se odredila najvažnija područja za njihov opstanak i pripremila strategija zaštite.

Cygnus columbianus; Foto/D. Sklopić

U našem kraju, kao i svake godine tokom zime ima lepih iznenađenja. Prošle godine je to u Sakulama bila izuzetno retka mala lisasta guska (Anser erythropus), a ove godine je u Barandi zabeležen mali labud (Cygnus columbianus) u jatu od 60 jedinki.

Međutim, to nije prvi put da je ova vrsta posmatrana u Barandi. Tokom januara 2016. godine, na Pečenoj slatini je zabeleženo jato od 21 jedinke, a na istom mestu, iste godine u novembru i jato od osam jedinki, a zatim i četiri jedinke u decembru 2019. godine.

Malog labuda ćemo pre svega razlikovati od rasprostranjenog labuda grpca (Cygnus olor) koji se kod nas gnezdi i velikog labuda (Cygnus cygnus), takođe zimskog gosta, po žutom kljunu u korenu i crno obojenom kljunu od iznad nosnica do kraja kljuna.

Mali labud se gnezdi u severnim arealima tundri uz Arktički okean, a u Evropi se pojavljuje samo tokom migracija i zimovanja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

U Bašti u srcu grada Beograd, 25. april 2023 U Beogradu  je u toku 28. međunarodni sajam hortikulture „Beoplant fair“. Iz našeg mesta na sajmu su prisutni Rasadnik cveća porodice Vujić „Florenca“ i udruženje voćara i povrtara “Lala” sa svojim proizvodima. Bašta u srcu...

Danas se obeležava Dan planete

Danas se obeležava Dan planete

Danas se obeležava Dan planete LONDON, 22. aprila (Tanjug) - Aktivisti za borbu protiv klimatskih promena okupili su se ispred zgrade britanskog parlamenta povodom Dana planete koji se obeležava danas, kako bi apelovali da se sprovedu akcije protiv globalnog...

najnovije

najčitanije