Saveti lekara – Dom zdravlja Opovo: GOJAZNOST – BOLEST ILI ESTETIKA

06/10/2014

GOJAZNOST – BOLEST ILI ESTETIKA
Opovo, 06. oktobar 2014;
Gojaznost je hronična bolest koja se ispoljava kao porast telesne težine, a nastaje zbog prekomernog taloženja masti u organizmu.Uzroci gojaznosti su mnogobrojni-nasledni faktori, faktori sredine, neka oboljenja, ali najčešće je to disbalans između unete i potrošene energije.

Prvobitno smatrana za estetski problem, sada se zna da je to ozbiljan zdravstveni problem koji dovodi do brojnih komplikacija. Najčešće komplikacije su povišene masnoće u krvi, bubrežne bolesti, ateroskleroza, povišen krvni pritisak,  oštećenje srca i krvnih sudova, šećerna bolest.

Prema rasporedu masnog tkiva postoje 2 osnovna tipa gojaznosti:

I tip – ginoidni (ženski) – kruškolika gojaznost gde se masno tkivo nakuplja uglavnom potkožno u karličnom predelu,butinama i u predelu zadnjice. Ove osobe uglavnom imaju mehaničke probleme sa zglobovima, otežan hod, proširene vene.

II tip – androgeni (muški) – jabukolika gojaznost gde se masno tkivo taloži u predelu ramenog pojasa, gornjeg dele trbuha i oko unutrašnjih organa. Ovaj tip gojaznosti je češće povezan sa povišenim krvnim pritiskom, oboljenjem srca, povišenim masnoćama u krvi i šećernom bolesti.

Po poslednjim statističkim istraživanjima u Vojvodini prekomernu telesnu težinu ima 58,5% stanovništva. Da li i vi spadate u ovih 58,5%? Saznajte tako što ćete izračunati vaš ITM (index telesne mase) ili već znate i bez toga. ITM se računa kada se vaša telesna masa u kilogramima podeli sa kvadratom vaše telesne visine u metrima. Ako je rezultata 25 i više i Vi spadate u gojazne osobe.

Problem je što je među gojaznima sve veći broj dece.Gojazni roditelji rađaju gojaznu decu (genetika, pogrešna ishrana u porodici).Gojazna deca  postaju gojazne odrasle osobe (opet zbog genetike i pogrešnih navika stečenih u porodici) koje opet rađaju gojaznu decu.

Kako prekinuti začaran krug? Treba lečiti gojaznost. Kako se gojaznost leči?

Gojaznost je kao što smo rekli bolest i treba da se leči. Lečenje obuhvata skup mera i aktivnosti da se na zdrav način telesna težina svede na normalnu meru.Gubitak telesne težine treba da bude postepen i uslovljen promenom načina života, menjanjem navika u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti a ne kratkotrajnim dijetama.

Prvi korak u terapiji je čvrsta odluka i želja da se smrša.A savete oko načina ishrane(smanjenje energetske vrednosti obroka,veličine porcije redovno uzimanje obroka bez preskakanja doručka i grickanja između obroka) i povećanju fizičke aktivnosti (šetnja ili sport) možete dobiti od vašeg lekara.

Bitno je da mršavimo zdravo.

Dr Brankica Panić, pedijatar

PET PORUKA ZA DOBRU ISHRANU:

 

  1. Doručak je dobar za dobro jutro i dobar dan
  2. Pet plus za pet obroka
  3. Najvažniji pribor za jelo je KAŠIKA
  4. Užina oslobađa energiju za ceo dan
  5. Kasno jelo muči telo

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije