Kolekcionar starina: Sećanje na Velizara Kovačevića

13/10/2022

Sećanje na Velizara Kovačevića

SAKULE, 13. oktobar 2022 – U 71. godini života, u Pančevu je 2. oktobra preminuo Velizar Kovačević, kulturni delatnik rodom iz Sakula. Pre devet godina redakcija Glas Opova je uradila reportažu o njemu i njegovom muzeju u Sakulama i ovim tužnim povodom ponovo je objavljujemo.

Etno kuća Kovačević u Sakulama: Od hobija do muzeja

SAKULE, 14. jul 2013Ulica JNA u Sakulama, to je onaj šor koji vodi ka Idvoru. Kuća sa brojem 56 ne razlikuje se od drugih starih kuća koje odlikuje klasična banatska arhitektura. Ipak, sve se menja kada prođete kroz kapiju i uđete u dvorište. Osim očigledne urednosti odmah vam „padaju u oči“ brojne stare poljoprivredne mašine raspoređene po čitavom dvorištu kao na izložbi. Ali niste se prevarili, zaista je u pitanju izložba. Velizar Kovačević, Pančevac rodom iz Sakula, svoje domaćinstvo je pretvorio u etno muzej. Oko 800 artefakata izloženih u dvorištu i pomoćnim zgradama čine impresivnu zbirku, kao i enterijer same kuće, koji izgleda kao da ste se vratili 70-80 godina u prošlost.

Od ove godine penzioner, sa antropološkog aspekta klasičan lala, Velizar je pun priča i prelazi sa teme na temu želeći što više da kaže i pokaže. Pasionirani kolekcionar starina, voćar, vinogradar, proizvođač vina, kulinar, naš domaćin je izuzetno inspirativan za svakog novinara koji je u potrazi za dobrom reportažom.

Pomoćne zgrade su odavno preuređene i namenjene starinama. Predmeti iz svakodnevne kućne upotrebe, kredenci, taljige, ogledala, narodna radinost uredno su poslagani po stolovima i policama.

Etno kuća Kovačević ; Foto/Glas Opova

Odvojenu zbirku čine radio i tv aparati, koji su Velizaru kao profesionalnom elektroničaru, posebna strast.

– Sve što može da se popravi, vratio sam u funkciju, kaže Velizar. Lampe predstavljaju najveći problem, a prilikom restauracije sve mora biti original, od kabla do lampice.

Velizar je Sakule napustio 1968. godine kada je otišao u Pančevo na školovanje. Naravno, veza sa Sakulama nije nikada prekidana ali je Pančevo bilo i ostalo stalno mesto boravka. Od 1974. godine radi za Gorenje servis, kao serviser specijalista, a sada kada je penzioner, kao honorarni saradnik.  Strast prema starinama i kolekcionarstvu nasledio je kako kaže od oca, koji je takođe sakupljao starine. Još kao dete bio je starstveni kolekcionar: filatelija, numizmatika, sakupljanje značaka, itd. Kada se pre osam godina kolekcija starina uvećala do te mere da više nije imao načina da je kvalitetno skladišti, restaurirao je pomoćne zgrade i napravio mali muzej.

– Ova kuća je otvorena za sve koji žele da vide naše etno blago, poručuje Velizar. Dolazili su kolektivno đaci iz Sakula i Pančeva, prijatelji i razni znatiželjnici, i svi su bili prijatno iznenađeni.

Etno kuća Kovačević_1; Foto/Glas Opova

Unutrašnjost kuće je priča za sebe. Zidovi krečeni starim valjcima sa flornim aplikacijama i anđelčićima, nameštaj, pa čak i miris odaju duh nekih starih vremena. U jednoj rečenici, kao da je vreme pre pola veka stalo.

Međutim, kada ste sa Velizarom iznenađenjima nikad kraja. Osim strasti ka kolekcionarstvu naš domaćin ima i niz drugih pasija. Dugo se bavi voćarstvom i vinogradarstvom i na tom polju takođe ima zapažene rezultate. Uzgaja trešnje, kajsije, breskve, grožđe, proizvodi džemove i vina, nagrađivan je za rekordne uzgoje voća, a za svoja vina nagrade redovno osvaja na vinarskim skupovima. Naravno, kao i svaki lala, Velizar je veliki gurman ali i izuzetno dobar kuvar. Majstor je za kolače, ali i za sve druge oblasti kulinarstva bilo da se radi o sušenju mesa ili kuvanju čorbe. Dok priča o kuvanju očigledno je da to radi sa uživanjem, a uz svako pomenuto jelo istog trenutka nam bez kuvarske sujete i arogancije odaje i tajnu recepture.

Na pitanje, kako sve postiže, Velizar odgovara da je radoholičar i da jednostavno ne može mirno da sedi. Uvek želi nešto novo da sazna, tako da i sada kada je penzioner, stalno uči nešto novo. Upravo sada radi na stolariji i duborezu. Druga osobina koju ističe je perfekcionizam i kaže da ne može nečim da se bavi ako to ne dovede do perfekcije, a za to je potrebna velika posvećenost.

Kako god bilo, Velizar Kovačević je čovek koji se na prvi pogled ne razlikuje od svojih sugrađana, a opet, sa druge strane toliko poseban. Radoholičar, perfekcionista i posvećenik. Kolekcionar, voćar, vinogradar, vinar, kulinar. U svakom slučaju, čovek koji je sebi ispunio život.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije