Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

25/09/2022

Zločin u Opovu 1934 godine
OPOVO, 25. septembar 2022 – Svirep zločin koji se dogodio januara 1934. godine u Opovu, a zatim suđenje razbojnicima i dvostrukim ubicama Petru Bogdanovu i Dragutinu Branču, privukao je veliku pažnju tadašnje javnosti i o tome su redovno izveštavali i prestonički listovi Pravda, Vreme i Politika.

SAMOUBISTVO ILI ZLOČIN
Sve je počelo 19. januara kada su ujutro u 9:00 časova u svom domu pronađeni mrtvi supružnici Milica i Mita Milakov. Sedamdesetogodišnja starica Milica zatečena je mrtva u krevetu, dok je Mita pronađen u šupi obešen, u ležećem stavu, potrbuške na visini od 60 – 70 cm od zemlje. Prvi policijski uviđaj izvršio je komandir žandarmerijske stanice sa svojim osobljem ali nije mogao da utvrdi da li je u pitanju ubistvo ili samoubistvo. O svemu je odmah obavešteno Državno tužilaštvo u Pančevu i Sreski sud u Kovačici, nakon čega su na uviđaj došli državni tužilac Radulović, isledni sudija Svetozar Milošević i lekar, koji su izvršili sudski uviđaj i obdukciju. Preliminarno je konstatovano da ovde nema zločina, već da je starica Milica umrla prirodnom smrću, a Mita videvši da mu je žena umrla od zapaljenja pluća, otišao u štalu i obesio se.

Pravda 21.1.1934; Politika 21.1.1934; Politika 23.1.1934

NOVA ISTRAGA I HAPŠENJE UBICA
Međutim, novinar Politike koji je izveštavao iz Opova u svom članku navodi sumnju u razbojništvo i ubistvo. Po selu su kolale razne priče, jer je Mita pozajmljivao novac uz kamatu pa su možda ubijeni iz koristoljublja.
Da li je prvi islednički zaključak bio samo varka zbog daljeg toka istrage, tek policija je nastavila da radi na ovom slučaju i ubrzo su uhapšeni Petar Pera Bogdanov (33 g.) i Dragutin Guta Branč (23) iz Opova. Njih dvojica su na kraju priznali zločin, a tokom istrage i isleđivanja priznali su i ranija razbojništva koja su počinili u Opovu.
Bogdanov i Branč su u noći 10/11. novembra 1933. godine obili rimokatoličku crkvu i odneli 250 dinara, a u noći 2/3. decembra iste godine izvršili su provalu u opovačkoj školi odakle su uzeli kasu sa 3.150 dinara, koju su nakon što su izvadili novac, zajedno sa dokumentima bacili u Tamiš. Na kraju, 16. januara izvršili su ubistvo bračnog para Milakov iz čije kuće su odneli 4.500 dinara.

SUĐENJE U PANČEVU
Suđenje ubicama započelo je 15. decembra 1934. godine pred Velikim krivičnim većem Okružnog suda u Pančevu, kojim je predsedavao predsednik suda Raja Marković. Državni tužilac ih je optužio za navedena razbojništva i dvostruko ubistvo iz koristoljublja, a optužene su i sestre Ljubica i Jovanka Eremić. Ljubica je bila supruga Petra Bogdanova, a Jovanka nevenčana supruga Dragutina Branča i one su optužene za prikrivanje i saučesništvo u zločinu.
Kako navodi novinar Vremena, koji je izveštavao sa suđenja, optuženi Petar i Dragutin bili su potpuno mirni za vreme sudskog pretresa, a vrlo hladnokrvo i do najsitnijih detalja opisivali svoje zločine. Zanimljivo je da je nakon prva dva razbojništva Pera Bogdanov naterao Branča da se oženi sa njegovom svastikom koja je bila upoznata sa njihovim nedelima, želeći na taj način da osigura lojalnost i ćutanje svastike.

Pravda 16.12.1934; Politika 16.12.1934; Pravda 23.12.1934

Kako su i jedan i drugi bili bez posla, vrlo brzo su započeli planiranje za nova razbojništva. Čuli su da Mita Milakov ima para i da je skoro nudio nekom poštaru na zajam. Skovali su plan da ubiju Mitu i opljačkaju kuću. Uveče 16. januara otišli su kod Mite i prema prethodnom dogovoru Pera je zakucao na prozor. Pitali su ga da li ima tuluzinu za prodaju. Otišli su do plasta i počeli da se pogađaju. Kako se nisu pogodili, vratili su se do ambara i počeli da ga razgledaju. U jednom trenutku Pera je rekao Guti:

–  Guto, šta si kazao?

To je prema dogovoru bio znak za ubistvo. Guta je odmah zgrabio Mitu za gušu i počeo da ga davi. Mita se branio noktima, ali je tada pristupio u pomoć i Pera i uhvatio Mitu za ruke. Kada je starac malaksao, odvukli su ga u štalu i tamo ga o jednu gredu obesili. Posle toga razbojnici su se uputili u kuću. U sobu je ušao Pera, dok je Dragutin ostao napolju. U sobi je sedela supruga pokojnog Mite i misleći da je on došao rekla je:

– Gde si do sada, ako boga znaš?

– Evo me, rekao je tada Pera, opsovao je, navalio na babu i udavio je.

Posle pet, šest minuta pozvao je Gutu unutra i rekao:

– I baba je svršila.

Guta je zatim stavio jastuk na prozor da se ne bi sa ulice videla svetlost i upalio lampu. Babu su stavili na krevet kao da spava, a zatim su ispreturali celu kuću. Iz jednog ormana uzeli su 4.400 dinara, a u jednoj šolji na ormanu našli su još 100 dinara. Uzeli su još nekoliko tuba platna, koje su kasnije prodali.
Njihove žene Ljubica i Jovanka optužene su zato što su znale da se sprema izvršenje ovog zločina a nisu prijavile vlastima. Na pretresu su izjavile da nisu smele da ih prijave, jer su im muževi pretili da će ih ubiti. Pera je čak jurio svoju ženu sa nožem, pre nego što su pošli da izvrše zločin kod Milakovih.
Na pretresu u Okružnom sudu Branč je priznao svoja dela hladnokrvno, do najmanjih sitnica, dok je Pera pokušavao da baci svu krivicu na Dragutina.

IZRICANJE PRESUDE
Sudski senat sa predsednikom Rajom Markovićem izrekao je presudu 22. decembra 1934. godine. U sali prepunoj publike, Sud je optužene Dragutina Branča i Peru Bogdanova proglasio krivima za sva navedena dela i zbog toga se obojica osuđuju na smrt vešanjem, i to da se kazna izvrši prvo nad Dragutinom Brančom, a zatim nad osuđenim Perom Bogdanovim. Ljubica Eremić i Jovanka Eremić su takođe oglašene krivim, pa je Jovanka kažnjena sa mesec, a Ljubica sa mesec i po dana zatvora, obe uslovno na godinu dana.
Kada su optuženi čuli da su osuđeni na smrt, Branča je naglo oblilo bledilo i on je upro pogledom u pod. Peri Bogdanovu se lice osulo crvenilom. Na pitanje predsednika suda da li imaju još šta da kažu, Guta je odgovorio:

– Slavni sude, kazna je velika. Nisu tako velika dela, kao što je kazna.

Pera je samo rekao:

– Molim slavni sud, ja nisam svoju ženu jurio nožem.

Vreme 23.12.1934; Politika 23.12.1934; Politika 18.4.1935; Politika 28.6.1935

ŽALBA OSUĐENIH I ODLUKA KASACIONOG SUDA
Osuđeni su uložili žalbu na presudu, odnosno reviziju i priziv, tako da je Kasacioni sud u Novom Sadu ponovo raspravljao i doneo konačnu odluku 17. aprila 1935. godine.
Za odluku Kasacionog suda vladalo je veliko interesovanje. Veliko krivično veće senata sačinjavali su kasacione sudije Emilijan Bogosavljević, Jeremija Jeremić, dr Boško Đurđev, Milan Zorić i dr Vladimir Belajčić, dok je državnu tužbu zastupa dr Jovan Kostić, glavni državni tužilac.
Nakon detaljnog pretresa slučaja Kasacioni sud je doneo presudu da se smrtna kazna Brančeva smanji na doživotnu robiju, dok je smrtna kazna potvrđena Petru Bogdanovu, kao i kazne Jovanki i Ljubici Eremić.

IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE
U zoru 27. jula 1935. godine, u Pančevu je izvršena smrtna kazna nad Petrom Bogdanovim. Dan ranije, predsednik suda Raja Marković sa kompletnim Senatom je otišao u centralni zatvor u ubici Bogdanovu saopštio da će nad njim biti izvršena smrtna kazna.
U 4 časa došli su članovi izvršne komisije, zatim sudski lekar i državni tužilac. Kada je ubica izveden iz ćelije dželat Hart sa svojim pomoćnikom već je čekao i ubrzo su izvršili svoju dužnost.

Priredili: D.Maslarević i Č.Vučković


———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–


———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Da li ste znali: SPOMENIK – OBELISK U OPOVU

Da li ste znali: SPOMENIK – OBELISK U OPOVU

SPOMENIK – OBELISK U OPOVU Povodom praznika Dan Opova, 2. oktobra polažu su venci na spomenik palim Opovčanima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Svi više – manje znamo istorijsku simboliku datuma vezanog za 2. oktobar, ali su manje poznate činjenice u vezi samog...

najnovije

najčitanije