Održiva skulptura: Umetnost u harmoniji sa prirodom (video)

21/09/2022

Umetnost u harmoniji sa prirodom

OPOVO 20. septembar 2022 – Tri umetnika u tri u različite skulporske kategorije predstavili su se opovačkoj publici. Kamen, metal i drvo su njihov materijal i svaki od ovih umetnika pokazao je izuzetno visoke standarde, što je bila ocena prisutnih ljubitelja umetnosti.
Drvo Dragana Jovićevića vraća nas u slovensku prošlost, kamen Nebojše Savovića ima uzor u antici i renesansi, a metal Ljubomira Lackovića daje paralelu da se istorija umetnosti može reprodukovati u modernom dizajnu.
Svaki od njih, na osoben način, stvara ekološku skulpturu ne narušavajući prirodu, komunicira svoju umetnost u harmoniji sa njom. Autori koriste svoju kreativnost da brane održivu umetnost, koristeći obnovljene materijale i prirodne resurse.
Ljudsko telo po uzoru antike i renesanse, ali na svoj način,  glavni su motiv skulptura Nebojše Savovića Nesa.

Održiva skulptura; Foto/Glas Opova

„Moj materijal je tradicionalno kamen i njemu se izražavam i ne umem da razmišljam u drugim materijalima. U našem poslu je prvo pitanje šta, a drugo kako, a za to kako je potrebno puno umeća ,  strpljenja, tehnike i poznavavanja materijala. U svakom materijalu važno je ispoštivati njegov karakter. I moram reći, da u ovom vremenu kada dominiraju raznorazne „dosetke“ i laki načini da se nešto napravi, ovo je za one koji prate umetnost ovo je osveženje jer kad dođete u neki galerijski proistor vi trebate da poželite neki od eksponata da imate“, rekao je Nebojša Savović Nes.
S druge strane, Ljubomir Lacković, koji je školovanje započeo kao automehaničar, a onda završio Akademiju umetnosti, svoje skulpture radi u metalu, a inspiraciju traži od od antičke Grćke do Direra.
„Ja sam inače automehaničar, u vojsci sam počeo malo da crtam i vajam, a onda sam počeo da se zanimam za umetnost i završio akademiju. Kao mehaničaru, nešto je ostalo u meni, mada ne znam mehaniku nešto je ostalo u meni u skulpturi. Drago mi je ako se ljudima sviđa moj rad, ali mi je još draže što je to deo mog rada reciklaža i ekološka poruka da spasimo svet“, poručio je Lacković.
Izložba „Održiva skulptura“ biće otvorena za posetioce u Galeriji „Jovan Popović“ do 20. oktobra, Ne propustite.

Otvaranje izložbe; Foto/Glas Opova

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije