Druženje osnovaca sa bakama i dekama: O igračkama kakve su nekad bile

September 19, 2022

O igračkama kakve su nekad bile
BARANDA, 19. septembar 2022 – Da li su deca u stara vremena imala igračke? Naravno da jesu. Poznato nam je da su se i grčki i rimski dečaci igrali čegrtaljkama, teretnjacima i kolicima koje su pronalazili arheolozi u iskopinama drevnih gradova. O igračkama iz najstarijih vremena nema puno podataka zato što su se obično pravile od drveta, koje bi vremenom istrulilo.

U stara vremena deca su svoje slobodno vreme provodili u prirodi, sa svojim vršnjacima. Oni najkreativniji mogli su sebi napraviti bilo koju igračku od materijala koji se nalazio u njihovoj sredini.

Čime su se igrali i šta su to čegrtaljke, u Izdvojenom odeljenju “Olga Petrov”, OŠ „Zoran Petrović“ u Barandi, učenici drugog razreda, zajedno sa učiteljicom Jelenom Galić, ugostili su svoje bake i deke koji su prisustvovali času Srpskog jezika i vratili nas u davna vremena, daleko od digitalnih uređaja, koji danas sve više nameću deci igrice koje ne zahtevaju od njih nikakvu kreativnost, već deca postaju pasivni konzumenti nametnutih sadržaja.

„Saznali smo kako su bake pravile lutke od kukuruzove šaše, praćke, kako su nastale krpenjače, šta su to topovi od blata, kako se igraju trule kobile i sl. Cilj nam je bio da kod dece podstaknemo kreativnost, povratak prirodi i razvijanje ljubavi prema kulturnom nasleđu“, poručila je učiteljica Jelena Galić.

 

pročitajte još i

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

U septembru šest venčanja OPOVO, 1. oktobar 2022 - Tokom septembra na teritoriji Opštine Opovo održano je šest venčanja, četiri u Opovu i dva u Sefkerinu. OPOVO: Đorđe Šimšić i Jovana Lekić; Nemanja Janjić i Tanja Spasevski; Saša Jovanov i Jelena Surdanov; Saša...

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Danas počinje popis BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin...

najnovije

najčitanije