Načini skladištenja i pakovanja poljoprivrednih proizvoda

13/09/2022

Načini skladištenja i pakovanja poljoprivrednih proizvoda

Dominantne grane poljoprivredne proizvodnje obuhvataju zemljoradnju ili ratarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Tradicionalnim i organskim metodama na plodnim površinama Vojvodine, centralne i zapadne Srbije se godišnje proizvode biljne kulture, što za domaće potrebe, što za izvoz. Poljoprivrednici kojima nije nužda da plodove svog rada prodaju odmah, iste skladište, čekajući bolju cenu otkupa, koja je u sezoni najniža. Samo par meseci kasnije, kada poljoprivrednici ne dovoze više plodove na otkupna mesta, a potražnja i dalje postoji, cena može porasti i duplo.

Kako bi nakon cele godine truda i rada bilo moguće prodati žitarice, voće i povrće, po dobroj ceni i profitirati od uloženog rada i truda, neophodno je dobro skladištiti plodove, kako ne bi propali dok čekaju otkup. Pre skladištenja žitarice se suše, kako bi se u zrnu snizio procenat vlage, a voće i povrće se hemijski tretira kako ne bi kaliralo u hladnjačama. U nastavku ćete saznati sve o skladištenju i pakovanju poljoprivrednih proizvoda.

Skladištenje i pakovanje žitarica

Žitarice se mogu skladištiti i čuvati u raznim oblicima savremenih i improvizovanih objekata, kao što su podna skladišta, koševi za kukuruz, ambari, silosi itd. Mali i srednji poljoprivredni proizvođači za izgradnju ovih objekata mogu konkurisati za subvencije koje se svake godine dele od strane pokrajinskih i republičkih razvojnih fondova.

Pre nego što se poljoprivredne kulture dovezu sa njiva i odlože na čuvanje, skladišta je neophodno adekvatno pripremiti, kako bi se preventivno delovalo na razvoj štetočina – glodara i insekata. Ove štetočine se često dovezu u prostor za skladištenje skupa sa žitaricama, a neretko zaostanu nakon što su žitarice odnešene, ako skladište nije propisno očišćeno.

Prilikom čišćenja neophodno je popraviti eventualne nedostatke u skladištu – rupe u betonu i zidovima, na vratima i prozorima. Prozori treba dobro da dihtuju, ali da mogu da se otvaraju, kako bi se skladište provetravalo. Zaštitne mreže su obavezne, kako insekti i ptice ne bi uletali u prostor za skladištenje u potrazi za hranom. Neposredno pre unošenja robe skladište se čisti od prašine i paučine i tretira insekticidom.

U ovako pripremljenom prostoru žitarice mogu čekati i po godinu dana na bolju otkupnu cenu, bez rizika od gubitaka na kvalitetu.

Pakovanje žitarica

Žitarice otkup mogu čekati u rinfuzi ili upakovane u džakove, koji dodatno štite od atmosferskih uticaja, naročito u improvizovanim skladištima. Mašine koje pakuju praškaste i zrnaste proizvode, tzv. pakerice, vrše uvrećavanje u džakove od papirnog, plastičnog ili tekstilnog materijala. Rad ovih mašina je automatizovan i maltene isključuje potrebu za ljudskim faktorom.

Uz pomoć pakerice pakovanje se vrši brže nego ručno, jer mašina sama odmerava zadatu količinu robe (uz pomoć autokorektivne vage), otvara džak, sipa robu, a zatim ga zatvara. Zaposleni na pakovanju odnosi džakove, a ako je ugrađen pužni transporter ne mora čak ni toliko – mašina za pakovanje u otvorene vreće sve radi sama.

Skladištenje i pakovanje voća i povrća

Sa voćem i povrćem situacija je nešto drugačija. Ovi plodovi (naročito voće) imaju kraći životni vek nego žitarice i brzo dolazi do njihovog truljenja i propadanja. Zbog toga ih je nemoguće skladištiti u ambarima ili silosima, već im pogoduju isključivo prostori sa kontrolisanom atmosferom – temperaturom i vlagom vazduha.

Nakon berbe, plodovi se sortiraju po klasama, a zatim pakuju uz pomoć mašine za pakovanje u džakove. Zatim se transportuju do hladnjače, gde se skladište. U kakvoj hladnjači će se plodovi čuvati zavisi od vrste ploda, količine, vremenskog perioda skladištenja i koeficijenta obrta.

Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva nemaju na raspolaganju velike, profesionalne hladnjače, poput onih koje koriste poznate svetske kompanije. Stoga oni koriste manje, improvizovane hladnjače koje imaju znatno skromnije kapacitete.

Hladnjače za voće i povrće, zavisno od tehnologije koja se koristi za očuvanje plodova, se mogu podeliti na dva osnovna tipa, a to su:

  • Hladnjače sa standardnim sistemom hlađenja.
  • Hladnjače sa kontrolisanom atmosferom (CA).

Poljoprivredna gazdinstva, individualno ili udruženo, mogu napraviti sopstvene hladnjače za skladištenje voća i povrća, uz dozvolu nadležne institucije. Potrebno je ispitati geomehaniku zemljišta, proveriti mogućnost snabdevanja vodom i strujom. U neposrednoj blizini hladnjače ne sme da postoji izvor zagađenja vode, tla ili vazduha, kao ni životinjske farme.

Pakovanje voća i povrća

Pakovanje voća i povrća vrši se mašinama za pakovanje u otvorene vreće, a sam model mašine će zavisiti od vrste i veličine ploda, kapaciteta i željene brzine punjenja. Mašine za pakovanje u džakove automatski vrše proces uvrećavanja, a mogu da napune i do 800 džakova na sat. Automatske korektivne vage pružaju precizno punjenje u rasponu od 5 do 50kg. Plodovi se mogu pakovati u papirne, plastične ili tekstilne džakove.

Ovako upakovano i skladišteno voće i povrće može da čeka na cenu otkupa koja će poljoprivrednom proizvođaču doneti profit, a ne samo namirenje uloženih sredstava – ili, još gore, poslovanje u minusu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

najnovije

najčitanije