Pokrajinska vlada AP Vojvodine: Dva nova projekta za Opštinu Opovo (video)

02/09/2022

NOVI SAD, 2. septembar 2022 – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, dodelio je danas ugovore predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, koje su putem konkursa ostvarile pravo na bespovratna sredstava za podršku u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine.Vrednost ovih ugovora je 110 miliona dinara.

Predstavnicima lokalnih samouprava ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, koji je istakao da će resorni sekretarijat na ovaj način pružiti finansijsku podršku za realizaciju ukupno 36 projekata u 27 lokalnih samouprava u našoj pokrajini.

„Reč je o dva konkursa, od kojih je jedan namenjen finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama na teritoriji AP Vojvodine, dok je cilj drugog usmeren na rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina. U okviru prvog konkursa smo izdvojili 60 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama u pripremi dokumentacije za konačnu realizaciju samih projekata – izgradnju prečistača ili kanalizacione mreže, što predstavlja jedan od elementarnih uslova za čistiju životnu sredinu“ istakao je Erceg.

Markov i Erceg, AP Vojvodina; Foto/Glas Opova

Opština Opovo je aplicirala i dobila sufinansirajuća sredstva za dva projekta: Projekat izvedenog objekta za I fazu i projektno tehničke dokumentacije za II fazu postrojenja za preradu otpadnih voda za naselje Opovo i Projekat uklanjanja nelegalnog odloženog otpada na divljim deponijama na teritoriji Opštine Opovo na parcelama br 2204 K.O. Opovo i 2754 K.O. Sakule.

Predsednik opštine Miloš Markov je istakao značaj realizacije ovih projekata, posebno projekta koji se tiče završetka postrojenja za preradu otpadnih voda što je preduslov za krucijalni projekat izgradnje kanalizacije.

„Danas smo sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine potpisali dva ugovora o realizaciji projekata. Jedan ugovor se tiće izrade projektno tehnićke dokumentacije za prečistač otpadnih voda i mi na taj način želimo da do kraja ove godine i za iduću godinu budemo spremni i na taj način pokušamo da apliciramo i dobijemo podršku za nastavak projekta kanalizacije u Opovu, što mislim da je jedan od najprioritetnijih projekata za nas u narednom periodu. Drugi projekat kojim smo podržani na ovom konkursu kod ovog Sekretarijata je nastavak sanacije divljih deponija u Sakulama i Opovu. Uz naše redovne poslove koje radimo na održavanju deponija mislim da ćemo biti učinkovitiji, posebno za divlju deponiju u Opovu na kraju ulice Ive Lole Ribara, koja je zaista dosegla velike razmere, tako da zajedničkim sredstvima mislim da možemo značajno da popravimo stanje“, izjavio je nakon potpisivanja ugovora predsednik opštine Miloš Markov.

Za ova dva projekta Opština Opovo je dobila 3,5 miliona dinara, 2 miliona dinara za projektno tehničku dokumentaciju prečistača otpadnih voda i 1,5 miliona dinara za čišćenje divljih deponija.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije