AP Vojvodina: Dodeljeni ugovori za unapređenje položaja Roma

02/09/2022

Dodeljeni ugovori za unapređenje položaja Roma

OPOVO, 2. septembar 2022 – Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić uručio je u Novom Sadu ugovore predstavnicima lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i udruženja građana sa ciljem unapređenja položaja Roma.

Dodeljeni ugovori rezultat su tri završena konkursa: Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava gradovima i opštinama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje izrade lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma i realizaciju lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma iz oblasti stanovanja u iznosu od 2.450.000 dinara, Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava centrima za socijalni rad sa teritorije AP Vojvodine za finansiranje angažovanja koordinatora za romska pitanja u iznosu od 2.500.000 dinara i Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima građana za finansiranje projekata u oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja u iznosu od 4.000.000 dinara.

„Kako su problemi romske populacije ostavljeni lokalnim samoupravama da ih procene i nađu rešenje, projektima i sufinansiranjem pokušavamo da motivišemo i osnažimo lokalne samouprave na njihovo adekvatno rešavanje, odnosno ostvarivanje i zaštitu prava lica romske nacionalnosti. Ostvarivanje tih ciljeva realizuje se u institucionalnim i vaninstitucionalnim okvirima“, rekao je pokrajinski sekretar Predrag Vuletić obraćajući se prisutnima.

Kako je dodao, sredstva koja su opredeljena i danas dodeljena rezultat su stalnih analiza stanja i potreba u lokalnim samoupravama, naročito u pogledu izrade i realizacije lokalnih akcionih planova u oblasti stanovanja, kao i zapošljavanja koordinatora za romska pitanja.

Prema Vuletićevim rečima, posebno planirani programi namenjeni su finansiranju udruženja građana, a najvažniji ciljevi njihovih aktivnosti jesu integracija Roma i Romkinja u društvene tokove, osnaživanje romskih lidera, podrška u vezi sa obukama radi lakšeg pronalaženja posla, sticanje novih znanja i veština, kao i promovisanje preduzetništva kod Roma i Romkinja.

Opština Opovo je dobila sredstva u iznosu od 400.000 dinara, a predmet ugovora je finansiranje implementacije i primene Strategije za unapređenje položaja Roma / Romkinja sa ciljem integracije Roma / Romkinja u društvene tokove, izrade i realizacije lokalnih akcionih planova za Rome u oblasti stanovanja u gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine, poboljšanja uslova stanovanja Roma i Romkinja, planiranja i sprovođenja lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja, kao i određivanje uslova za korišćenje odobrenih sredstava.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Akcija orezivanja krošnji u Sefkerinu

Akcija orezivanja krošnji u Sefkerinu

SEFKERIN, 11. jul 2024 – U Sefkerinu su danas startovali radovi na orezivanju krošnji i granja koje predstavljaju smetnju žicama na elektrovodovima. Lokalna samouprava i Mesna zajednica Sefkerin su u konsultaciji sa građanima detektovali 15 lokacija u Sefkerinu gde je...

najnovije

najčitanije