Katolička župa Opovo: Renoviranje eksterijera župnog doma (video)

13/08/2022

Renoviranje eksterijera župnog doma (video)

OPOVO, 13. avgust 2022 – Nakon prošlogodišnjih radova na renoviranju enterijera, katolička župa Opovo je nastavila projekat obnove župnog doma eksterijernim radovima na fasadi objekta.

Predsednik opštine Miloš Markov i njegov domaćin, predsednik crkvenog odbora katoličke župe u Opovo Željko Horvat, obišli su objekat gde je Horvat predsednika opštine upoznao sa aktuelnim radovima i planovima za nastavak ovog projekta.

Horvat se zahvalio i istakao saradnju sa lokalnom samoupravom koja svake godine sufinansira projekte opovačke katoličke župe, a takođe izrazio zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i svim vernicima iz Opova, koji su pomogli realizaciju ovog projekta.

Horvat i Markov obišli radove; Foto/Glas Opova

„Za sada je urađena takozvana „siva faza“, dve ruke i biće urađena kompletna fasada, znači više nego što je prvobitno planirano. Bilo je najvaljeno da će se raditi spoljni zidovi fasade u završnoj ruci i unutrašnji zidovi fasade u sivoj fazi. U tom trenutku smo imali toliko sredstava, međutim, u međuvremenu smo obezbedili nova sredstva tako da će biti urađena kompletna završna fasada. Takođe, planiramo da u narednih mesec, dva dana, da ne sačekamo zimu jer objekat ima staru drvenu stolariju, uradimo zaštitu i zamenu prozora“, izjavio je Horvat.

Predsednik opštine je zadovoljan realizacijom projekta opovačke katoličke župe i podseća da lokalna samouprava svake godine raspisuje konkurs za finansiranje projekata verskih zajednica sa teritorije Opštine Opovo.

Župni dvor 2 Opovo; Foto/Glas Opova

„Lokalna samouprava je otvorila novi program finansiranja verskih zajednica na lokalnom nivou, ovo je druga godina ovog programa i možemo sa velikim zadovoljstvom da konstatujemo da se rezultati vide, a vide se i kada pogledamo ovaj objekat. Ono što mene posebno raduje jeste ta neka kohezija između lokalne verske zajednice i lokalne samouprave. Uz sredstva koja mi investiramo kao lokalna samouprava za finansiranje, oni isto toliko ili više sredstava prikupe preko svoje verske zajednice i na taj način zajedničkim snagama mi obnavljamo objekte koji su pored verskog i koji je prioritean, ali imaju i kulturološkog i istorijskog značaja za našu lokalnu zajednicu. Ove godine za ovaj program je opredeljeno dva miliona dinara gde je svaka verska zajednica dobila 400.000 dinara“, rekao je Markov.

Kao buduće prioritete opovačka katolička župa planira opremanje prostorija za arhivu, koja ima istorijski značaj i obnovu svešteničkog stana, kako bi konačno dobili stalnog župnika u Opovu.   

pročitajte još i

Crveni krst Opovo: Najava akcije dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Opovo: Najava akcije dobrovoljnog davanja krvi

Najava akcije dobrovoljnog davanja krvi Opovo 7. februar 2023 Akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u sredu 13. februara u Opovu, u OŠ „Dositej Obradović“ u Opovu od 11:00 do 13:30h i u Zdravstvenoj ambulanti Sefkerin od 14:30 do 17:00h. Krv mogu dati sve zdrave...

Pčelarstvo: Održano još jedno predavanje pčelarima

Pčelarstvo: Održano još jedno predavanje pčelarima

Održano još jedno predavanje pčelarima Opovo, 5. februar 2023 U Sali info centra juče je održano predavanje zainteresovanim pčelarima iz naše opštine. Tema je nosila naziv ,,Rojeva matica i druge urbane legenda Balkaskog pčelarstva”, a predavanje je održao pčelar iz...

najnovije

najčitanije