Vila Mis Helena: Sekretarka Milošević najavila skori početak radova (video)

06/08/2022

Sekretarka Milošević najavila skori početak radova
Opovo, 6. Avgust 2022
Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević posetila je danas našu opštinu kako bi se uverila u napredak projekata koji su finansirani od strane ovog sekretarijata, a prvenstveno da se uveri u neophodnost adaptacije Vile Mis Helena za koju je predviđena sanacija i za ovu namenu su odobrena sredstva u visini od 50 miliona dinara, što predstavlja veliku investiciju i još jedan kapitalni projekat na teritoriji naše opštine.
Sekretarku su dočekali predsednik opštine Miloš Markov, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj i direktorka ONB Opovo, Katarina Nikolić Ralić.

Prva lokacija je bila prostor oko vile Mis Helena gde je konstatovano loše stanje, a gde se razgovaralo o dinamici poslova, kao i istorijatu ove zgrade značajne za teritoriju naše opštine u istorijskom i kulturnom smislu.

“U proteklih deset meseci Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za kapitalne investicije u objektima kulture za 13 od 45 opština na teritoriji AP Vojvodine, čime smo, na ponos svih nas, otvorili veliko kulturno gradilište, kako bi svaka lokalna samouprava unapredila kulturne sadržaje“, rekla je danas u Opovu Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, nakon obilaska Vile „Helena“, koja će postati Dom kulture u ovoj opštini.

Prema njenim rečima, Pokrajinska vlada je preko resornog sekretarijata izdvojila 50 miliona dinara za rekonstrukciju, adaptaciju i konzervaciju ovog vrednog nepokretnog kulturnog nasleđa, koje je danas u devastiranom stanju, ali za nekoliko meseci će zasijati u punom sjaju.

Kako Miloševićeva navodi, Sekretarijat je ove godine prvi put otvorio novu konkursnu liniju zahvaljujući podršci predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Tim konkursom se stvara mogućnost za intenzivan, kontinuiran i usklađen kulturni razvoj i obezbeđuju se uslovi za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje novih, ali i postojećih objekata, koji su u javnoj svojini AP Vojvodine.

Za tu namenu, kako je istakla, opredeljeno je ukupno 265 miliona dinara, od čega je za Vilu „Helena“ namenjeno 50 miliona.

Foto: AP Vojvodina

„Na ovaj način podržavamo kulturne sadržaje i poštujemo zadate ciljeve za koje smo se na početku mandata Pokrajinske vlade opredelili, a to je decentralizacija kulture, i zato je veoma važno da svaka lokalna samouprava ima ovakav objekat“, rekla je Dragana Milošević i dodala da je i putem redovnog konkursa za kulturu Narodna biblioteka u Opovu za četiri projekta podržana sa 815.000 dinara, izjavila je Milošević

„Želeo bih da izrazim zadovoljstvo što nam je danas u poseti Pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje koja je došla da lično obiđe lokaciju vile Mis Helena čiju je rekonstrukciju podržala Pokrajinska vlada i ovaj sekretarijat. Ukupna vrednost ovog projekta je 50 miliona dinara. Nama kao lokalnoj samoupravi mnogo znači ova podrška jer mi iz naših sredstava ovako nešto ne bismo mogli da finansiramo, a kao što vidite na lokaciji, deo objekta je u veoma lošem stanju i sanacija je praktično bila hitna i neophodna, i iz bezbednosnih i iz drugih razloga. Ovo je objekat od istorijskog značaja za našu opštinu zato smo posebno srećni što ćemo konačno uspeti da ga rekonstruišemo i privedemo nameni.
Namena ovom prostoru će biti multifunkcionalna, prilagođena raznim potrebama,  pored muzejske postavke koja će biti ovde u budućnosti postavljena.
Još jednom želim da izrazim veliku zahvalnost za podršku sekretarijata i za ovaj kapitalni projekat, kao i za  sve projekte iz kulture kao i uopšteno, za svaku podršku koju imamo iz Pokrajinske vlade“, izjavio je Markov za Glas Opova.

Nakon obilaska vile, delegacija je posetila zgradu galerije “Jovan Popović” gde je prisutne sa radom galerije i budućim projektima upoznala direktorka Katarina Nikolić Ralić.

Posle galerije na red je došla i poseta opštinskoj narodnoj biblioteci gde je u toku bila “Kreativna radionica” za mališane koja se održava tokom leta, a koja je takođe projektno finansirana od strane ovog sekretarijata.
U neposrednoj komunikaciji sa decom i predavačima sekretar Dragana Milošević je još jednom izrazila zadovoljstvo i posebno apostrofirala ulogu edukacije i rad sa decom u ustanovama kulture, navodeći radionicu kao primer dobre prakse.

Na kraju, razgovor je nastavljen u kabinetu predsednika opštine gde se razgovaralo o budućim projektima i planovima iz oblasti kulture.

https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=https://www.dnevnik.rs/vojvodina/podrska-pokrajine-za-unapredene-kulture-u-opstini-opovo-06-08-2022&ct=ga&cd=CAEYACoUMTYzOTY0MTQ4NTc1MTI4MzEwODgyGTRiOThlMWVlNWJkN2U0MmU6cnM6c3I6UlM&usg=AOvVaw1cWudqvp6snshKTak-UGS_


MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije