Veterinarska ambulanta Opovo: Zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala kod pasa

27/07/2022

u OGLASI

Zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala kod pasa

Opovo, 27. jul 2022
Zapaljenje spoljašnjeg uha pasa -Otititis externa, jedno je od najšešćih oboljenja pasa koje se javlja prvenstveno u letnjem periodu.

Oboljevaju pre svega psi sa dugim, oborenim ušima koje su obrasle dugom i gustom dlakom, kao što su Koker španijel, Američki koker španijel, Bobtejl, Komodor, Puli, Maltezer, sve vrste pudlica i dr. Anatomski položaj ušnog kanala i ušne školjke, preterano lučenje ušne masti, slabija ventilacija, dovode do zadržavanja sekreta u kanalu i u mnogome doprinose pojavi zapaljenskog procesa.

Uzročnici zapaljenja mogu biti bakterije, gljivice, paraziti poput šugarca ili demodexa, strani predmeti, prašina, klasje, pleva, slama, travčice od kojih najčešće popino prase.

Bolestan pas češe obolelo uho šapama ili o druge predmete pa i o pod, uznemiren je, uplašen, cvili, okreće glavu na jednu stranu ili često vrti glavu. Sve su to simptomi koji dovode vlasnika i psa kod veterinara koji otoskopskim pregledom uspostavlja dijagnozu. Kod zapaljenja, ušni kanal je otečen i crven, zaprljan ušnim sekretom koji može biti gnojav, krvav, serozno – mukozan i slično. Na samoj ušnoj školjki zapaža se crvenilo, otok i bol.

Lečenje započinje detaljnim čišćenjem okoline ušnog kanala, ušne školjke i samog ušnog kanala od nagomilanog sekreta,stvrnutog cerumena, uklanja se eventualno prisutno strano telo. Posle čišćenja, na obolela mesta i u ušni kanal stavljaju se odgovarajuća  lekovita sredstva koja se nalaze u vidu rastvora ili masti, u trajanju od 10 dana, a ako je došlo do gnojne upale primenjuje se parenteralna antibiotska terapija.Posle završene kure lečenja treba izvršiti kontrolni otoskopski pregled.

Preporuka vlasnicima, naročito osetljivih rasa pasa, je da povremeno upotrebljavaju sredstva za održavanje higijene ušiju, sačuvaju pse od dolaska u dodir sa stranim telima, obrate pažnju na pojavu neželjenih simptoma i na vreme se obrate veterinaru.

                                                                                                                   M.M.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije