Knjiga o atletskom klubu: Spartakove četiri decenije iz „pera“ Milorada Kovačevića  

13/07/2022

Spartakovih četiri decenije iz „pera“ Milorada Kovačevića  

OPOVO, 13. jul 2022 – U izdanju Opštinske narodne biblioteke Opovo i Sveta knjige iz Beograda, iz štampe je izašla knjiga „Spartak“ – Na atletskim stazama Sakula i Opova, čiji je autor osnivač i predsednik Atletskog kluba „Spartak“ Milorad D. Kovačević.  

Kroz svojevrsnu sportsku autobiografiju, Kovačević nam pripoveda priču od nastanka kluba i 42 godine koliko već traje.

AK „Spartak“ je osnovan 14. decembra 1980. godine i nosi ime Jovana Mikića – Spartaka, istaknutog atletičara Kraljevine Jugoslavije, rođenog u Opovu, u kući gde je danas obdanište pored škole.

Za četiri decenije kroz klub je prošlo više od tri hiljade mladih u sekcijama u Sakulama, Opovu, Barandi, Sefkerinu i Idvoru. Do 1988. godine centar kluba bio je u Sakulama a zatim se premešta u Opovo.

Klub je imao i ima reprezentativce u svim kategorijama, od pionira do seniora. Nekoliko rekorda Vojvodine i Srbije i danas je u vlasništvu „Spartaka“. Ivan Zebić, Soni Darijević, Srđan Nećakov i štafeta 4x60m još su rekorderi Vojvodine i Srbije.

„Spartak“ je organizovao 20 maratona Sakule – Opovo, zatim trku „Najbrži u Jugoslaviji na 1.000m“ kasnije u Srbiji), državno kros prvenstvo, tri pokrajinska prvenstva, više biciklističkih trka, „igre bez granica“, puno školskih i ostalih takmičenja.

Klub je imao i svoje amatersko pozorište sa više od 50 izvedenih predstava, gde su glumci bili atletičari i prijatelji kluba. Organizovano je i veliki broj radnih akcija radi obezbeđivanja sredstava za takmičenja, opremu i visinskih priprema u Gornjem Statovcu, na Radan planini.

banovac-andrejic-kovacevic-foto-spartak

Mnogo je vrhunskih sportskih ostvarenja atletičara bilo, od Čede Banovca, Dragana Andrejića i Save Lazića iz Sakula, svi reprezentativci Jugoslavije, zatim Ivana Devića, Dragana Kapunca, Živka Filipovića i Divne Lakičin iz Idvora, takođe reprazentativaca Vojvodine i Srbije.

Zatim serija uspešnih iz Barande, počev od vanserijskog Srđana Nećakova, Saše Radusinovića, Milana Vitolića, Dragana Vasića, Saše i Biljane Ristović, Gordane Marković, Save Popova, Tamare Radin, Mladena Banovca, Danila Babinog, Marka Živanova, Marka Jovinog, Teodore Vasić…

Zatim blistavi šampioni iz Sefkerina, Ivan Zebić, Saša Jovanov, Biljana Petkovski, Ivan Ristić i Stefan Jovanov sadašnja velika nada u bacanju kugle, kao i mnogo njih iz Opova, rekorder u skoku u vis Soni Darijević, koji je glatko pobeđivao čak i kasnije evropskog i svetskog prvka Dragutina Topića, zatim Božidar Marković, Ljiljana Ilić, Goran Nikolić, Dejan i Bojan Mihajlović, Dejana i Bojan Vasiljev, Nenad Petronić, Darko Dumbelović, Saša Spasojević, Branka Lekić, Miroslav Vladul, Goran Lekić, Bojan Petrović, Aleksandar, Marina, Goran i Nemanja Stojanović, nenadmašna Jovana Jovanović, Danijela Savić, Boris Mojsa, Mihajlo Vanović, Saša Nestorov, Dušan Bogdanov, Vasilije i Jelica Valadžija…

Svi su oni u svojim kategorijama bili prvaci Srbije. Bojan Vasiljev je zvanično tri puta bio najbolji sportista južnog Banata, jednom i ispred čuvenog košarkaša Darka Miličića.

Nemanja Stojanović deset puta prvak Vojvodine u krosu, imao je šest nastupa za reprezentaciju Srbije, između ostalog i na ekipnom Prvenstvu Evrope u Tel Avivu u Izraelu, više puta prvak Srbije na deonicama od 3.000m, 5.000m, 10.000m. Saša Stolić državni prvak u maratonu i treći na Balkanu…

Spartak je 19 puta bio i kros prvak Vojvodine, a dva puta se dogodilo da sve tri medalje na prvenstvu Srbije osvoje članovi kluba (Saša Nestorov, Dušan Bogdanov i Saša Jovanov).

Spisak uspešnih je dug, a još duži onih koji su voleli i vole „Spartak“, bukvalno žive i raduju se za klub.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije