Inspekcija za zaštitu životne sredine: Sezonska pojava mamutskih osa

24/05/2022

Sezonska pojava mamutskih osa

OPOVO, 23. maj 2022 – U periodu od polovine maja do polovine juna primećena je česta pojava isekata koji liče na stršljenove i izazivaju paniku kod naših sugrađana. Insekti se uvek nalaze u blizini trulih panjeva.

U pitanju  je o mamutska ose (Megascolia maculata maculata), koje su prilično krupni isekti. Zenke su veće (oko 6 cm) i imaju zutu glavu, dok su muzjaci nesto manji sa crnom glavom. Karakterišu ih zute mrlje na leđnoj strani  abdomena. Ova vrsta parazitira na larvama tvrdokrilaca, tako da veća brojnost mamutskih osa ukazuje na povećan broj nekih velikih tvrdokrilaca i u isto vreme je i biološki regulator brojnosti ove vrste insekata koji su često štetočine.

Mamutske osa ne napada ljude, Odrasle se hrane nektarom tako da su značajni oprašivači. Dakle, u pitanju su korisni insekti koji ne bi trebalo da napadaju ljude, pa nema mesta panici. Kako se radi o isektima koji nisu pod zaštitom, ako je baš neophodno, mogu se uništavati odgovarajućim insekticidima.  

Danas je prijavljeno prisustvo roja mamutskih osa na prostoru između Predškolske ustanove i fiskulturne sale Osnovne škole. Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora ustanovljeno je prisustvo nekoliko trulih panjeva i roj insekata koji nisu stršljenovi već mamutske ose.

U roku od sat vremena izvršena je dezinsekcija ovog prostora od strane DDD službe Veterinarske stanice Pančevo.

Preporuka je uklanjanje starih, trulih, panjeva čime će se izbeći pojava mamutskih osa. (M.M.)

pročitajte još i

najnovije

najčitanije