U susret gulašijadi: Jova Veselinov, gulaš majstor iz Barande (video)

17/05/2022

BARANDA, 17. maj 2022 – U nedelju 22. maja održava se jedna od najvećih lokalnih manifestacija u našoj opštini – Gulašijada u Barandi.

Manifestacija, pre svega gastronomskog karaktera ali sa bogatim sportskim, kulturno – umetničkim i drugim sadržajima.

Mada su u centru pažnje takmičari, ton i ukus daje ekipa kuvara organizatora Lovačkog društva „Šnjep“ koji u nekoliko velikih kotlova kuvaju gulaš za posetioce. Među njima svakako se izdvaja veteran Jova Veselinov koji nam ovom prilikom daje korisne savete za pripremu ovog popularnog jela.

„Kao prvo važan je kvalitet mesa i naravno da posuđe bude čisto. Meso mora da se obradi lepo, iseče na jednake kockice, zatim ide crni i beli luk. Začini po ukusu jer neko voli ljuto, neko ne voli, ja pravim da bude umereno, deo odvojim za one koji vole ljuće pa dodajem kašikom ljuće.

Nije to neka tehnika samo da se pazi tokom kuvanja, isto kao i svaki zanat, malo se „ukrade“, gleda. Najviše je posla oko pripreme, čisto suđe, meso takođe mora da se dobro ispere, posebno kada je u pitanju divljač, očistiti od krvi i dlaka, to sve mora da se pregleda dva, tri puta. Mi panglujemo koskice, kako ne bi bilo problema tokom jela, a može neko i da polomi zub“, kaže Veselinov.

Jova i njegove kolege u nedelju kuvaju tri vrste gulaša – srneći, goveđi i juneći, pa ko voli, nek izvoli.

pročitajte još i

Pčelarstvo: Predavanje u nedelju

Pčelarstvo: Predavanje u nedelju

Predavanje u nedelju Opovo, 30 januar 2023 Pčelarsko udruženje “Amorfa” iz Opova obaveštava sve zainteresovane pčelare da će se 05. februara, u nedelju sa početkom u 18h u Sali Info centra, održati  debata na temu: ,,Rojeva matica i druge urbane legenda Balkaskog...

Urbanizam: Da li znate u kojoj ste poreskoj zoni

Urbanizam: Da li znate u kojoj ste poreskoj zoni

Da li znate u kojoj ste poreskoj zoni   OPOVO, 29. januar 2023 - Za potrebe utvrđivanja prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti kao elemenata za utvrđivanje osnovice poreza na imovinu, teritoriju opštine Opovo čine četiri zone opredeljene prema...

najnovije

najčitanije