Narodni muzej Pančevo: Manifestacija Moć muzeja od 14. do 21. maja

11/05/2022

: Manifestacija Moć muzeja od 14. do 21. maja

Manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10, koja se ove godine održava pod sloganom “Moć muzeja” traje od 14. do 21. maja u Narodnom muzeju Pančevo.

U sklopu manifestacije obeležamo Nacionalnu nedelju muzeja, Svetski Dan muzeja 18. maj i Evropsku Noć muzeja.

Slogan ovogodišnjeg programa je – Moć muzeja!

Postioce u Narodnom muzeju Pančevo tokom manifestacije očekuju sledeće postavke I programi:

Izložba slika Paje Jovanovića, “Paja Jovanović: figura – od portreta do alegorije” otv. 14. maja u 19 časova. Autori izložbe su Isidora Savić, kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda, Dimitrije Jovanov i Damir Prašnikar, kustosi istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. Na otvaranju će nastupiti orkestar iz Novog Sada “Novosadski Brass Quintet”.

Izložba radova sa 53. likovne kolonije Deliblatski pesak, gde publika može pogledati slike I sculpture 17 umetnika iz Pančeva ali I cele Srbije.

Izložba “Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini” autora Josipa Vebera. Izložbu predstavlja devedeset fotografija nastale u periodu od 1901. do 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničara koji su radili u ŽTO Sarajevo, arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. One na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga.

Pored izložbe o železnici, posetioci će biti u prilici da pogledaju i postavku maketarskog kluba “Dr Vladimir Aleksić” iz Pančeva, koji će predstaviti svoje makete.

Stalna postavka Narodnog muzeja Pančevo, sa arheološkim nalazima još iz vremena neolita, Bakarnog I Bronzanog doba, preko Antičkog I Srednjevekovnog perioda, do Istorijskog I Etnološkog odeljenja, I naravno sa Zbirkom Istorije umetnosti, čija je kruna original slike “Seoba Srba” Paje Jovanovića

U subotu 21. maja od 16 -22 časa za zatvaranje manifestacije, pripremili smo bogat muzički i poetski program. Muzički program u organizaciji Muzičkog centra Pančevo na kome će nastupiti:

  • Dečiji orkestar Brass pilići,
  • Pančevački Duvački orkestar,
  • Tamburaški orkestar Pančeva,
  • Ženska pevačka grupa KUD Soko iz Inđije,
  • Finale Raspevanog proleća Srbije 2022,
  • Nastupaju i brojni solisti u sklopu muzičko-poetskog programa.

Dođite da doživite Moć muzeja!

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije