1

Vlada Srbije i Komesarijat za izbeglice i migracije: Prijava za rešavanje stambenog pitanja prognanih

Prijava za rešavanje stambenog pitanja prognanih

BEOGRAD, 8. maja (Tanjug) – Narodni poslanik Miodrag Linta i Odbor za rješavanje stambenog pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH pozvali su sve prognane koji nemaju rešeno stambeno pitanje da se evidentiraju kod poverenika za izbeglice u svojim lokalnim samoupravama.

“Radi se o prognanim licima koji su ostala ispod crte ili su odbijeni iz nekih razloga ili je odlučivanje u toku, dosad uopšte nisu konkurisali na javnim pozivima odnosno konkursima za stanove, građevinski materijal, seoska imanja i montažne kuće. Evidentiranje se vrši na način da lično odu kod poverenika za izbeglice u opštini gde imaju prijavljeno prebivalište ili da pozovu telefonom”, navedeno je u saopštenju.

Pošto nadležne državne institucije urade detaljnu procenu troškova, kžu da će tražiti da se u što kraćem roku objave javni pozivi na koji će konkurisati svi evidentirani za neki vid stambenog rešenja.

Akcija evidentiranja je rezultat dogovora koji je postignut na sastanku članova Odbora i Linte kod premijerke Ane Brnabić koji je održan 11.marta 2022. godine.

Premijerka Brnabić je na sastanku iskazala razumevanje i jasno rekla da vlada ima obavezu da svim prognaničkim porodicama obezbiedi krov nad glavom.

Ona je istakla da je neophodno utvrditi precizan broj tih porodica.

Iz tog razloga kabinet premijerke Brnabić je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije pristupio formiranju jedinstvene baze podataka prognanih lica koja nemaju rešeno stambeno pitanje, navedeno je u saopštenju.