Ornitologija: Siva vetruška na nebu nad Barandom

April 29, 2022

Siva vetruška na nebu nad Barandom

OPOVO, 28. april 2022 – Retke vrste prica u našem kraju i nisu neka novost, posebno kad je reč o Barandi i Sakulama gde se još uvek nalaze relativno očuvana prirodna vlažna staništa kao što su močvare, jezera i ribnjaci, ritovi, mrtvaje slatine, pašnjaci i poplavne livade.

Siva vetruška (Falco vespertinus) je vrsta koju u malom broju možemo videti (ako imamo sreće) na preletu tokom prolećnih i jesenjih migracija.

Jedna takva jedinka, a u pitanju je ženka sive vetruške, posmatrana je i fotografisana od strane našeg reportera Čede Vučkovića, 25. aprila na Pečenoj slatini U Barandi. U poslednjih nekoliko godina ova vrsta je tri puta zabeležena u našem kraju, dva puta u Barandi (Pečena slatina) i jednom u Opovu (Rakitaš).

Najbliže gnezdilište ove vrste nalazi se u Melencima, u parku gde se nalazi kolonija gačaca. Gnezdi se kolonijalno ali je oportunista, ne gradi svoje gnezdo nego polaže jaja u već gotova gnezda korvida, ptica iz porodica vrana, posebno gačaca (Corvus frugilegus).

Siva vetruška pripada porodici Falconidae (sokolovi), i pripada grupi manjih sokolova. Dužina tela sive vetruške se kreće od 23 do 32 centimetra, raspon krila od 65 do 77 centimetara, a težina tela kod mužjaka od 115 do 190 grama, dok je kod ženki između 130 i 197 grama. Kod sive vetruške je zastupljen polni dimorfizam. Adultna ženka ima siva leđa i krila, narandžastu glavu i donje delove tela i belo lice sa crnom prugom oko oka koja se širi ka kljunu. Adultni mužjak je plavo-sive boje, sa izuzetkom nogu i predela ispod repa.

Ova vrsta je vezana stepska, šumskostepska i slatinska područja, kao i poljoprivredna područja sa očuvanim pašnjacima ili stepskim fragmentima. Najčešće se hrani krupnim insektima, sitnim sisarima i gušterima. Migratorna je vrsta koja zimu provodi u subsaharskoj Africi, uglavnom u regionu pustinje Kalahari.

U pitanju je strogo zaštićena vrsta, koja se u Srbiji gnezdi samo u Vojvodini gde se populacija procenjuje na 100 do 150 parova sa trendom naglog pada brojnosti. Razlog je nestanak mesta za gnežđenje usled smanjenja brojnosti gačca i destrukcije staništa predstavlja jednu od glavnih pretnji za opstanak ove vrste. Upotreba pesticida smanjuje brojnost plena kojim se hrane, što za posledicu ima smanjenja brojnosti i mnogih drugih ptica. Ugrožavajući faktor je intenzifikacija poljoprivrede i stradanje tokom seobe.

Njen bliski rođak je (obična) vetruška (Falco tinnunculus) redovna je gnezdarica našeg kraja i koja se, pored prirodnih staništa često gnezdi i u urbanim sredinama, na tornjevima crkava i u konstrukcijama visokih krovova.

pročitajte još i

Jp Mladost: Baranda trenutno bez vode

Jp Mladost: Baranda trenutno bez vode

Baranda trenutno bez vode Opovo, 30. Septembar 2022 Obaveštavaju se građani Barande da su trenutno bez vode zbog kvara na uličnoj vodovodnoj mreži. Ekipe JP "Mladost" Opovo su na terenu i rade na otklanjaju kvara koji će biti otklonjen u što kraćem vremenskom...

Opštinska liga: Tempo na vrhu tabele, Sakuljani brojali do devet

Opštinska liga: Tempo na vrhu tabele, Sakuljani brojali do devet

Tempo na vrhu tabele, Sakuljani brojali do devet SEFKERIN / SAKULE, 26. septembar 2022 – Četrvto kolo Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo obeležila je pobeda Tempa u Kovačici što je Sefkerince, kao jedini tim koji je u dosadašnjem toku prvenstva osvojio...

Autobuska stanica Opovo: Prodaja markica za oktobar

Autobuska stanica Opovo: Prodaja markica za oktobar

Prodaja markica za oktobar OPOVO, 26. septembar 2022 - Autobuska stanica Opovo obaveštava putnike da će se prodaja mesečnih karti (markica) za oktobar obavljati u sledećim terminima: SP Lasta 28.09.2022.         08:30 – 17:30 časova 29.09.2022.         08:30 – 17:30...

najnovije

najčitanije