Ornitologija: Siva vetruška na nebu nad Barandom

29/04/2022

Siva vetruška na nebu nad Barandom

OPOVO, 28. april 2022 – Retke vrste prica u našem kraju i nisu neka novost, posebno kad je reč o Barandi i Sakulama gde se još uvek nalaze relativno očuvana prirodna vlažna staništa kao što su močvare, jezera i ribnjaci, ritovi, mrtvaje slatine, pašnjaci i poplavne livade.

Siva vetruška (Falco vespertinus) je vrsta koju u malom broju možemo videti (ako imamo sreće) na preletu tokom prolećnih i jesenjih migracija.

Jedna takva jedinka, a u pitanju je ženka sive vetruške, posmatrana je i fotografisana od strane našeg reportera Čede Vučkovića, 25. aprila na Pečenoj slatini U Barandi. U poslednjih nekoliko godina ova vrsta je tri puta zabeležena u našem kraju, dva puta u Barandi (Pečena slatina) i jednom u Opovu (Rakitaš).

Najbliže gnezdilište ove vrste nalazi se u Melencima, u parku gde se nalazi kolonija gačaca. Gnezdi se kolonijalno ali je oportunista, ne gradi svoje gnezdo nego polaže jaja u već gotova gnezda korvida, ptica iz porodica vrana, posebno gačaca (Corvus frugilegus).

Siva vetruška pripada porodici Falconidae (sokolovi), i pripada grupi manjih sokolova. Dužina tela sive vetruške se kreće od 23 do 32 centimetra, raspon krila od 65 do 77 centimetara, a težina tela kod mužjaka od 115 do 190 grama, dok je kod ženki između 130 i 197 grama. Kod sive vetruške je zastupljen polni dimorfizam. Adultna ženka ima siva leđa i krila, narandžastu glavu i donje delove tela i belo lice sa crnom prugom oko oka koja se širi ka kljunu. Adultni mužjak je plavo-sive boje, sa izuzetkom nogu i predela ispod repa.

Ova vrsta je vezana stepska, šumskostepska i slatinska područja, kao i poljoprivredna područja sa očuvanim pašnjacima ili stepskim fragmentima. Najčešće se hrani krupnim insektima, sitnim sisarima i gušterima. Migratorna je vrsta koja zimu provodi u subsaharskoj Africi, uglavnom u regionu pustinje Kalahari.

U pitanju je strogo zaštićena vrsta, koja se u Srbiji gnezdi samo u Vojvodini gde se populacija procenjuje na 100 do 150 parova sa trendom naglog pada brojnosti. Razlog je nestanak mesta za gnežđenje usled smanjenja brojnosti gačca i destrukcije staništa predstavlja jednu od glavnih pretnji za opstanak ove vrste. Upotreba pesticida smanjuje brojnost plena kojim se hrane, što za posledicu ima smanjenja brojnosti i mnogih drugih ptica. Ugrožavajući faktor je intenzifikacija poljoprivrede i stradanje tokom seobe.

Njen bliski rođak je (obična) vetruška (Falco tinnunculus) redovna je gnezdarica našeg kraja i koja se, pored prirodnih staništa često gnezdi i u urbanim sredinama, na tornjevima crkava i u konstrukcijama visokih krovova.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije