Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: Međunarodni dan reka

14/03/2022

Međunarodni dan reka

NOVI SAD, 14. mart 2022 – Međunarodni dan reka obeležava se 14. marta u preko 60 zemalja sveta. Cilj obeležavanja jeste da se ukaže na njihov značaj i neizmernu vrednost.

Vrednost reka možemo videti na njihovom putu. Reke teku već ustaljenim putevima od izvora ka svojim ušćima, stvarajući usput predivne pejzaže. Na obalama i u koritima reka nalaze se ade, ritovi, poplavne šume, bare, jezera, mrtvaje, močvare, vlažne livade, ali i kanjoni i litice. Upravo takva mesta predstavljaju staništa mnogim živim bićima.

Najveće reke predstavljaju i najznačajnije međunarodne ekološke koridore koji stvaraju vezu između ekološki značajnih područja.

U Vojvodini, najznačajnije reke su Dunav, Tisa, Sava, Begej, Tamiš,… uz čije tokove se kao niska bisera protežu brojna zaštićena područja. Samo neka od njih su: SRP “Koviljsko –petrovaradinski rit”, SRP „Gornje Podunavlje”, SRP” Karađorđevo”,SRP „Obedska bara”, SRP „ Carska bara”, PP”Tikvara”, PP „Begečka jama”, PP „Stara Tisa kod Bisernog ostrva” i mnoga druga.

Na izložbenom prostoru Zavoda, nalazi se Učionica na reci (River Scool), nastala u okviru projekta Interreg, Danube Transantional Programme Coop MDD koji je finansirala Evropska Unija. Izložba je tematski napravljena kako bi ukazala na značaj plavnih područja Dunava. Ovakva područja danas predstavljaju prirodnu retkost a karakteriše ih izuzetna biološka raznovrsnost, kao i činjenica da tokom poplava služe i kao prirodni rezervoari koji mogu da prihvate veliku količinu vode.

Lepota reka ali i brojne ekosistemske usluge koje one pružaju ljudima , su zapravo i razlog zbog koga bivaju značajno ugrožene. Pored reka se nalaze najveći gradovi, izgrađeni su nasipi, obale su utvrđene kamenim zidovima a tokovi ispresecani brojnim hidroelektranama.

Na ovaj dan, poziva se na odgovornost prema rekama.

Pravo svih ljudi jeste da imaju čiste reke, koje direktno utiču na jedno od osnovnih ljudskih prava a to je pravo na zdravu životnu sredinu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

najnovije

najčitanije