Miloš S. Milojević: Predstavljanje knjige „Putopis, IV sveska“

06/03/2022

Predstavljanje knjige „Putopis, IV sveska“

OPOVO, 6. mart 2022 – U organizaciji Udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare, sinoć je u maloj sali Kulturnog centra Opovo, održano predstavljanje knjige „Putopis – dela prave (stare) Srbije, IV sveska“ Miloša S. Milojevića, kao i njegov naučni rad.

Pored projekcije kratkog filma o Milošu S. Milojeviću, govorili su članovi Udruženja – Ivo Andrić, Predrag Đurić i Novica Krezić.

Milojević je publikovao Putopise u obliku novinarskih članaka. Udruženje je radilo na prikupljanju ove rukopisne građe i nakon obrade pred nama je nastavak do sada poznatih Putopisa koji pripadaju četvrtoj svesci. Na ovaj način je nastavljen započet niz sa namerom da i ostale sveske Putopisa ugledaju svetlost dana. Treba napomenuti da je sam autor u predgovoru treće sveske rekao da ima ukupno 12 svesaka. Pored Putopisa, Milojević je ostavio zapise o većem broju i drugih dela koja nisu publikovana za vreme njegovog života, a članovi Društva se nadaju da će njihovim radom želja autora biti uslišena i da će objavljivanjem do sada nepoznatih dela objediniti i sabrati dela Miloša S. Milojevića.

Miloš S. Milojević (Crna Bara, 16. oktobar 1840 — Beograd, 24. jun 1897) bio je srpski istoričar, publicista, učitelj, pravnik i oficir. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šapcu i Beogradu. Školovanje je potom nastavio u Kijevu i Moskvi. Godine 1870. postao je profesor gimnazije u Beogradu, da bi od 1873. do 1876. godine, bio upravitelj i profesor drugog odeljenja beogradske Bogoslovije.

Aktivno je učestvovao u Srpsko-turskim ratovima 1876—1878. Za profesora i direktora gimnazije u Leskovcu postavljen je 1881. godine. Godine 1890. postavljen je za upravitelja Svetosavske večernje bogoslovsko-učiteljske škole. Bio je i upravnik Svetosavske večernje škole (1891−1893).

Od 1879. godine je redovni član Srpskog učenog društva, odnosno Odbora za nauke državne i istorijske i Odbora za nauke filosofske i filološke, dok je 1892. godine postao počasni član Srpske kraljevske akademije.

pročitajte još i

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića. Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti,...

najnovije

najčitanije