Ministarstvo energetike / Opština Opovo: Finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova (video)

01/03/2022

Finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova

Opovo, 1. mart 2022
Opština Opovo je po raspisanom javnom pozivu Ministartva rudarstva i energetike, uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovode jedinice lokalne samouprave u 2022. godini aplicirala za dodelu sredstava.

Tim povodom oglasio se predsednik opštine Miloš Markov, koji je poslao poruku građanima o benefitima ovog konkursa i na koji naćin će se projekat sufinansirati od strane javnog sektora. kao i sa željom da što više građana budu korisnici finansiranja ovog programa.

„Danas imam jednu lepu vest za naše sugrađane i zadovoljstvo mi je što imam priliku da da predstavim. Prepoznajući interesovanje naših sugrađana iz prošle godine kada su počeli projekti sa unapređenjem energetske efikasnosti na domaćinstvima, ove godine smo opredelili četiri miliona dinara iz našeg budžeta za sufinansiranje tih projekata, a uz to podržani smo od strane Ministarstva energetike gde smo kroz konkurs za lokalne samouprave dobili još četiri miliona za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava što naš fond ukupno sada čini osam miliona dinara, gde ćemo mi sufinansirati određene radove a tiču se direktno samih domaćinstava naših sugrađana. Ovo je jedan nov program, prvi put ga implementiramo na nivou naše opštine, prepoznali smo to jer su se ljudi javljali i interesovali za ovaj projekat, a nama je to bilo vrlo interesantno, tako da smo obezbedili novac i na taj način finansirati 50% radova. Ukupni fond za realizaciju će biti 16 miliona dinara, gde će sa osam miliona partcipirati javni sektor, odnosno Opština Opovo i država, a osam miliona će biti učešće samih građana, kako bi oni dobili krajnji benefit, a to je unapređenje energetske efikasnosti.

Mi prvi put ovo realizujemo, tako da ćemo pratiti korake kako je to sam program propisao. Prvo ćemo morati da raspišemo javni poziv za potencijalne izvođače radova da bi mogli da se jave na konkurs i izabrati potencijalne firme koje će sprovoditi posao, a nakon toga ono najbitnije, raspisujemo konkurs za naše sugrađane gde će oni imati priliku da se prijave u više oblasti za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima“, najavio je Markov.

Predsednik opštine je istakao dve osnovne komponente za koje će građani moći da konkurišu.

„Naši sugrađani će imati priliku po ovom javnom pozivu da konkurišu za dve komponente. Jedna komponenta jeste unapređenje energetske efikasnosti kuća i stambenih zgrada kroz izolacije, pvc stolarije, dok je druga komponenta unapređenje sistema grejanja za kuće i stambene zgrade kroz zamenu starih i uvođenja novih sistema grejanja“, rekao je Markov.

Predsednik opštine je takođe izrazio želju da što više domaćinstava učestvuje i bude podržano ovim programom.

„Uz sredstva lokalne samouprave, sredstva Vlade Republike Srbije i sredstva samog građanstva, smatram da imamo jedan prilično dobar fond za unapređenje energetske efikasnosti i iskreno se nadam da će što više domaćinstava na teritoriji naše opštine biti podržano i da ćemo na taj način i direktno unaprediti kvalitet života naših sugrađana“, poručio je Markov.

Realizacija ovog programa od raspisivanja javnih poziva do završetka radova planira se do kraja ove godine.

Mere energetske efikasnosti koje će se ovim modelom finansirati su sledeće:

UNAPREĐENJE TERMIČKOG OMOTAČA STAMBENIH ZGRADA, KUĆA I STANOVA PUTEM POJEDINAČNIH MERA:

(1) zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, ova mera obuhvata i prateću opremu za prozore / vrata, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i dr., kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži  prozora / vrata  kao što je demontaža  starih prozora / vrata i odvoz na deponiju, pravilna montaža prozora / vrata, obrada oko prozora / vrata gips-karton pločama, gletovanje, obrada ivica i krečenje oko prozora / vrata sa unutrašnje strane zida.

(2) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

(3) postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača. Оva mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećeni krovni pokrivač i hidrozolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova;

UNAPREĐENJE TERMOTEHNIČKIH SISTEMA ZGRADE PUTEM ZAMENE SISTEMA ILI DELA SISTEMA EFIKASNIJIM SISTEMOM PUTEM:

(1) zamene postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim na pelet ili gas,

(2) zamene  postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora,

(3) ugradnje toplotnih pumpi (grejač prostora ili  kombinovani grejač),

(4) ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, 

(5) opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili),

(6) ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošnje tople vode,

(7) ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene  električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

POSTUPAK ĆE BITI SPROVEDEN KROZ DVA JAVNA KONKURSA KOJA ĆE RASPISATI OPŠTINA OPOVO A TO SU:

1. Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera o sufinansiranju energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova na teritoriji opštine opovo,

2. Raspisivanje javnog konkursa za građane.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Odloženo prskanje komaraca za sledeću sedmicu

Odloženo prskanje komaraca za sledeću sedmicu

OPOVO, 19. Jun 2024 Opština Opovo obaveštava građane da je  planiran tretman suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha i sa zemlje  planiran za četvrtak 20.06.2024. godine odložen za sledeću nedelju. Razlog odlaganja je previše visoka temperatura i tretman ne bi...

najnovije

najčitanije