Koronavirus: Nakon preležane korone osluškujte svoje telo i ne žurite sa aktivnostima

10/02/2022

Nakon preležane korone osluškujte svoje telo i ne žurite sa aktivnostima

Izvor: RTS
Postkovid ne zaobilazi ni one koji su bili zaraženi omikronom sojem. Čak i blaže varijante bolesti dovode do toga da se lakše umaramo i da nam se samo spava. Lekari savetuju da slušamo svoje telo.

Slađan Stanojević preležao je koronu pre godinu dana.

“Pedeset tri dana sam ležao u krevetu, posle toga sigurno mesec i po dana fizički ništa nisam radio, kaže Slađan.

Kaže da se zamarao i da je postepeno uvodio fizičku aktivnost. 

Praksa je pokazala da se postkovid simptomi javljaju uglavnom kod pacijenata koji su bili u srednjeteškom ili teškom stanju, ali lekarima su se javljali i pacijenti koji su imali lakši oblik bolesti.

“Postoje situacije u kojima određeni pacijenti, iako su bili na kućnom lečenju i nisu imali ono što zovemo virusna upala pluća i neki oblik respiratorne infekcije, traže pomoć lekara”, kaže dr Nataša Petrović Stanojević, pulmolog u KBC Zvezdara.

Simptomi takozvanog produženog kovida najčešće traju od dve do osam nedelja, kažu lekari. Ukoliko se javljaju i kasnije, pacijent treba da se obrati izabranom lekaru kako bi se obavila detaljna ispitivanja.

“Najvažnije je da oni osluškuju svoje telo i da ne rade ništa preko granice onoga što njihovo telo može da podnese”, kaže dr Dragana Ivanović, načelnica opšte medicine DZ Vračar.

Redovnim fizičkim aktivnostima treba se vratiti laganim tempom, jer sve intenzivne aktivnosti mogu dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih posledica, tvrde lekari.

“Čovek mora da bude pametan i da se ponaša kao rekonvalescent: da uzima mnogo vitamina, da se ne zamera previše, da koristi što je moguće zdraviju hranu, da ima ograničenu fizičku aktivnost”, kaže Nataša Petrović Stanojević. Nakon preležane korone, savetuju se kraći periodi šetnje, lakše fizičke aktivnosti, uz konsultaciju s lekarima. Budite blagi prema sebi, slušajte svoje telo, jer je ono vaš najveći prijatelj.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih OPOVO, 18. jul 2022 - Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus. U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj...

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih Pančevo, 13. Jul 2022Prema novim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu u utorak 92 osobe su bile pozitivne na koronavirus. U Pančevu su 43 osobe pozitivne, u Vršcu 19, Kovinu 8, Plandištu 8, Opovu...

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan Opovo, 6. April 2022U poslednja 24 sata u Južnom Banatu je registrovano 55 slučajeva koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U Pančevu su od poslednjeg preseka registrovana 22 obolela, dok ostale...

najnovije

najčitanije