Beloblatska kobasica 2022: Opovčani pokazali majstorstvo u pravljenju domaće kobasice

07/02/2022

Opovčani pokazali majstorstvo u pravljenju domaće kobasice

OPOVO, 7. februar 2022 – Belo Blato je selo nadomak Zrenjanina poznato po svojoj multinacionalnosti i jedino je selo u kojem se nastava u školama odvija na tri jezika. Poznato je ovo selo i po distribuciji trske koja se koristi u građevinske svrhe, ali poslednjih godina poznato je pre svega po seoskoj manifestaciji „Beloblatska kobasica“.

Nakon prošlogodišnje pauze zbog kovida, osmo izdanje Beloblatske kobasice, koja je održana 5/6. februara, obeležio je veliki broj posetilaca, izlagača i takmičara, a ono što je posebno zanimljivo za nas jeste nastup opovačke ekipe „Šest lopova iz Opova“, koja je osvojila nagrade u dve takmičarske kategorije.

Praznik gastronomije, domaće hrane i seoskih običaja, pored prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, imao je i svoj takmičarski deo.

Prvog dana je održano takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine. Takmičarske ekipe iz okolnih sela imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa.

U nedelju drugog dana, održano je glavno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. U konkurenciji preko 40 ekipa iz cele Srbije, ali i Rumunije i Republike Srpske, drugo mesto je osvojila opovačka ekipa duhovitog naziva „Šest lopova iz Opova“, a naši Opovčani su dobili drugu nagradu i za kreativnost i originalnost.

„Ocenjivala se sirova i pečena kobasica, kompaktnost, izgled i ukus. Od organizatora sve ekipe su dobile meso i creva za nadevanje, dok smo mi doneli pribor, ručnu mašinicu za mlevenje, punilicu i začine. Ozbiljno smo prionuli na posao jer je bilo izuzetno bitno da kobasice ne pucaju, posebno tokom pečenja“, rekao je za Glas Opova jedan od članova opovačke ekipe Predrag Isak.

Pored pehara, Opovčani su kao nagradu dobili i 130 kilograma mesa mangulice u polutkama.

„Nastupili smo u vrlo ozbiljnoj konkurenciji gde je bilo poznatih majstora iz Turije i drugih mesta gde se održavaju reprezentativne kobasicijade. Naravno, osim što je potrebno umeće da se kobasica „upakuje“, najvažniji je deo sa začinima jer to daje onaj finalni ukus. Prvo mesto su osvojile žene iz Bačkog Petrovca, a njihov adut je bila lokalna tucana paprika“, objašnjava još jedan član opovačke ekipe Milan Babajanin.

Opovačka ekipa je nastupila u sastavu Milan Babajanin, Dragoslav Babajanin, Predrag Isak,  Stevan Čačija, Zoran Mihailović, dok je, kako kažu, šesti član Mateja Mihailović bio opravdano sprečen da dođe u belo Blato, a tu su bili i mladi asistenti i pomoćnici Ognjen i Petar Babajanin.

Već naredne subote „Šest lopova iz Opova“ takmičiće se na 25. Sremskoj kobasicijadi u Šidu. 

pročitajte još i

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu

Susret veterana folklora Srbije: Čigra po sedmi put u Žitištu OPOVO, 28. mart 2023 -  U Žitištu se od 11. marta do 8. aprila održava jedna od najstarijih etno manifestacija u ovom delu Srbije pod nazivom Susret veterana folklora Srbije „Spomenar“. Ove godine se...

Društvo: Održana Osnivačka skupština Udruženja preduzetnika

Društvo: Održana Osnivačka skupština Udruženja preduzetnika

Održana Osnivačka skupština Udruženja preduzetnika OPOVO, 27. mart 2023 – U opovu je 23. marta održana Osnivačka skupština novoformiranog Udruženja preduzetnika Opštine Opovo. Na osnivačkoj sednici su izabrani članovi Upravnog odbora – Zlatka Ugrinov, Dragan Knežević,...

Radio televizija Srbije: Sakuljani gostovali u Šarenici (video)

Radio televizija Srbije: Sakuljani gostovali u Šarenici (video)

Sakuljani gostovali u Šarenici BEOGRAD, 26. mart 2023 – Povodom skorašnjeg održavanja 25. ovčarskih dana u Sakulama, u popularnoj emisiji Radio televizije Srbije „Šarenica, gostovali su i najavili manifestaciju predstavnici Udruženja stočara „Ovčar“ Sakule, Srba...

najnovije

najčitanije