Pokrajinski zavod za zaštitu prirode – Opština Opovo: POTAMIŠJE: STUDIJA ZAŠTITE I PROGLAŠENJE PARKA PRIRODE

17/12/2013

POTAMIŠJE: STUDIJA ZAŠTITE I PROGLAŠENJE PARKA PRIRODE
27353 - CopyOpovo, 17. decembar 2013
Povodom završne faze izrade Studije valorizacije i zaštite doline reke Tamiš, u sklopu obilaska svih lokalnih samouprava čije teritorije ulaze u područje budućeg parka prirode, predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode posetili su opštinu Opovo gde su održali radni sastanak sa predstavnicima naše lokalne samouprave. Ispred Zavoda na sastanku su prisustvovali direktorka zavoda dr Biljana Panjković i projekt menadžer zavoda i koordinator aktuelne studije, biolog Marko Tucakov. Našu opštinu predstavljali su predsednik opštine mr Milorad Soldatović, rukovodilac Odeljenja za imovinsko – pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Rade Cvetanović, inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović, samostalni stručni saradnik za urbanizam i građevinarstvo Jasna Kočović, građevinski inspektor Anka Janković i stručni saradnik za poljoprivredu Milovan Milankov.

27354 - CopyNakon pozdravnih reči i uvoda od strane predsednika opštine Milorada Soldatovića i direktorke zavoda Biljane Panjković, prezentaciju o prirodnim vrednostima Potamišja predstavio je projekt menadžer zavoda Marko Tucakov. Tokom prezentacije prisutni su upoznati sa svim relevantnim podacima koji se tiču programa zaštite, međunarodnim i domaćim zakonskim regulativama, stepenovanju zaštite, vrednostima biodiverziteta Potamišja, mogućnostima održivog korišćenja resursa na zaštićenom području, kao i posebnim osvrtom na deo zaštićenog područja na teritoriji naše opštine.

27353 - CopyTokom razgovora koje je usledio nakon prezentacije konstatovano je da se prostiranje zaštićenog područja u potpunosti slaže sa Prostornim planom opštine Opovo, bez novih proširivanja i elemenata restriktivnosti. Svi planirani opštinski projekti i investicije ostaju na snazi, a kako su predstavnici zavoda rekli, režim zaštite budućeg Parka prirode podrazumeva interakciju prirode i ljudi. Može se graditi i mogu se koristiti prirodni resursi ali na odgovoran način bez zagađivanja i uništavanja prirodnih staništa na teritoriji zaštićenog područja.

Kako je studija dosta obimna dogovoreno je da se ovi sastanci nastave i sve mere detaljno preteresu i analiziraju pre konačnog završetka studije zaštite, koja će onda ići na javnu raspravu, a zatim na Vladu AP Vojvodine gde bi se pokrajinskom uredbom proglasio park prirode sa II kategorijom zaštićenog područja regionalnog značaja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije