1

Stočarstvo: Zašto je sve više krava u Banatu

Zašto je sve više krava u Banatu

Izvor:  RTS 

Najveća farma goveda rase hereford nalazi se u Ečki kod Zrenjanina. Odavde su potekli priplodni bikovi za farme ne samo širom Srbije već, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Posebno ohrabruje sve više mladih koji se odlučuju za tu proizvodnju.

Uzgoj goveda rase hereford Adam je počeo pre dvanaest godina. Za tu rasu se odlučio jer je izuzetno otporna na sve metereološke uslove, a daje i više mesa u odnosu na druga goveda. 

Farmeri ističu da je veća zarada kada se krave drže slobodno u prirodi, nego zatvorene u štalama. 

“Kada smo počeli imali smo devetnaest, a danas imamo dvestotine. Ni jednog trenutka se ne kajem što sam krenuo u ovu proizvodnju. Bilo je par teških godina. Danas mogu da kažem da ova proizvodnja jedino opravdana trenutno u Srbiji sa subvencijama koje dobijamo i još nekim pogodnostima prilikom dodele državne zemlje”, smatra Adam Bugar, farmer iz Ečke.

Dodaje da ne može da kaže da nije zadovoljan, te da je pokazatelj za to što njegova dva sina ostaju sa njim na imanju.

Najizraženiji problem kod naših farmera je nedostatak radne snage, ali porodica Bugar ovih problema nema.

“Radio sam u jednoj fabrici u Zrenjaninu, tri godine. Meni je tamo bilo lepo, ali bolje je biti svoj gazda nego tuđi rob. Ovde sam zadovoljan. Ne planiram da idem ikud, pogotovo ne u drugu državu. Zadovoljan sam ovom proizvodnjom koja će da se proširi. Imaćemo tov bikova da sami proizvodimo, a ne da prodajemo bikove dalje”, kaže David Bugar iz Ečke.

Samo pre pet godina u sistemu krava-tele na području pet opština Srednjeg Banata bilo je nekoliko stotina grla. Danas je taj broj desetostuko veći.