Uredba Vlade: Kućna izolacija sedam dana

18/01/2022

Kućna izolacija sedam dana
BEOGRAD, 18. januara (Tanjug) – Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zaraženi korona virusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.
Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.
Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.
Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.
U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.
Vlada Srbije juče je usvojila i Zaključak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.
Ovim Zaključkom cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.
Nedavno je Krizni štab predložio da trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.
Takođe, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih OPOVO, 18. jul 2022 - Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus. U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj...

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

Koronavirus: u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih

u Južnom Banatu blizu 100 pozitivnih Pančevo, 13. Jul 2022Prema novim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu u utorak 92 osobe su bile pozitivne na koronavirus. U Pančevu su 43 osobe pozitivne, u Vršcu 19, Kovinu 8, Plandištu 8, Opovu...

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan

Koronavirus: Kovid jenjava, ali i dalje prisutan Opovo, 6. April 2022U poslednja 24 sata u Južnom Banatu je registrovano 55 slučajeva koronavirusa, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U Pančevu su od poslednjeg preseka registrovana 22 obolela, dok ostale...

najnovije

najčitanije