1

Sakule: U petak otvaranje izložbe Zorana Petrovića

U petak otvaranje izložbe Zorana Petrovića

OPOVO, 22. decembar 2021 – Povodom stogodišnjice rođenja Zorana Petrovića, u zgradi Mesne zajednice Sakule biće priređena izložba ovog velikog umetnika, akademskog slikara, crtača, skulptora, pisca, redovnog profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Organizatori izložbe su Opštinska narodna biblioteka Opovo i Mesna zajednica Sakule, dok je autor postavke izložbe Marina Rančić.

Zoran Petrović rođen je 7. aprila 1921. godineu selu Sakule, završava Gimnaziju u Pančevu, kasnije se pridružuje partizanskim jedinicama i učestvuje u borbama protim okupatora da bi nakon završetka rata postao jedan od glavnih pokretača kulturne i umetničke scene u Jugoslaviji, stvarajući svoja fantastična platna i skulpture, stvarajući generacije novih umetnika kroz svoj rad na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, pišući knjige…

O delu i umetničkom radu Zorana Petrovića govoriće Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja Pančevo, a biće emotovan i dokumentarni film u produkciji redakcije Glas Opova. Termin otvaranja izložbe je 24. decembar (petak) u 19:00 časova.